В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Това

...
В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Това
Коментари Харесай

Борисов: Въоръжаваме се, за да възпираме всякакъв мерак към нашата територия

В нашия район НАТО е единственият поръчител за сигурността. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след среща през днешния ден с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, с цел да сме мощни и да възпираме всевъзможен копнеж към нашата територия и нашия съюз, добави министър председателят. Той уточни, че се работи за АЕЦ-Белене и " Балкански поток ", с цел да има разговор с Русия и за поддържане на салдото, който дава опция на България да играе основна роля в района и Черно море. Нищо скрито и прикрито не вършим. Подписаното съглашение за координационния център на НАТО във Варна среща голяма поддръжка в алианса, уточни Борисов.

Не се натискаме за координационен център, ние и в този момент имаме координационни функционалности, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал срещу флотилия в Черно море. Това, което вършим, е възпиращата роля. Когато има две мощни страни, тогава си плуват платноходките умерено, а инфраструктурните планове си вървят, разясни министър председателят.

Той означи, че на днешната среща е разискван приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния контракт сред Скопие и София. Премиерът уточни, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в защита поради насъбраните бюджетни дефицити, банкрута на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разноските към американските Топлоелектрическа централа у нас. Това са сигурно над 7-8 милиарда и тогава споделих, че за жалост последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че Брутният вътрешен продукт се увеличи и нашата стопанска система проработи в пъти по-добре, си позволихме да стартираме да отделяме пари и за армията, добави министър председателят.

Той добави, че с изключение на нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия, съобщи Българска телеграфна агенция. По неговите думи са вероятни договаряния за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, в случай че може да бъде реализирана добра цена и в случай че стопанската система продължи в позитивна посока.

Борисов посочи, че е належащо средства да бъдат насочвани освен към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. Нашите специфични елементи са несъмнено от най-хубавите. Те способстват България да е от най-надеждните съдружници в НАТО, съобщи министър председателят.

Тази година означаваме 15 години от присъединението на България към НАТО, страната способства за алианса и за общата ни сигурност по доста способи, уточни Столтенберг. Той означи забележителния български принос за сигурността в Черно море с обезпечаването на кораби за патрулите в региона. Обстановката със сигурността в региона на Черно море се промени и НАТО дава отговор с нараснало наличие, разясни генералният секретар.

Приветствам нарастването на българските отбранителни разноски до 3,25 на 100 от Брутният вътрешен продукт за тази година - това е доста и демонстрира, че България е измежду деветте страни от алианса, които извършват задачата за нивото на отбранителните разноски. Тези старания укрепват НАТО и вършат България по-сигурна, добави Столтенберг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР