В нашия регион горивото е по-достъпно в Гърция и РумънияСредната

...
В нашия регион горивото е по-достъпно в Гърция и РумънияСредната
Коментари Харесай

Скъп ли е бензинът в България? И да, и не…

В нашия район горивото е по-достъпно в Гърция и Румъния

Средната цена на 1 литър бензин A95 в България е 2,06 лева за последните 6 месеца (снимка: CCO Public Domain)

Въпреки неналичието на рандеман на нефт в някои страни, бензинът за популацията е повече от наличен . И назад, в други страни, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът към момента си остава лукс, а не транспортно средство , сочи нов разбор на Picodi.com , който разкрива какъв брой литра бензин може да се купи за една междинна заплата в 115 страни.

В България, при междинна цена от 2,06 лева на литър бензин и междинна чиста заплата от 937,40 лева, могат да бъдат купени 454 литра гориво (ако човек се откаже от всички други разноски за живот). Сред балканските страни това надалеч не е най-хубавият резултат, само че въпреки всичко може да се назова междинен, отбелязва Picodi.com.

В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския район заема Албания с 218 литра, където освен заплатите са ниски, само че и бензинът е безценен (по-скъп е единствено в Гърция).

В прилежаща Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, макар че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-хубави индикатори в Европа са Люксембург и Швейцария, които прочее не могат да се похвалят с петролна промишленост. И макар че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, равнището на заплатите е толкоз високо, че съгласно статистиката работещите поданици на Люксембург могат да си разрешат повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният бранш е мощно развъртян, средностатистическият гражданин може да си обезпечи съвсем 2000 литра бензин против месечната си заплата.

Българинът със междинна заплата може да си купи 454 литра бензин (източник: Picodi)

В международен мащаб водач е Венецуела, където междинната цена на литър бензин е 0,000000002 $ и със междинната за страната заплата от 29 щатски $ човек може да си купи… повече от 14 милиарда литра. Дали обаче това първо място може да бъде несъмнено като нещо позитивно? Икономическата обстановка в страната от дълго време е причина за диспути, а международните медии дават от ден на ден красноречиви съпоставения. По последни данни едно яйце във Венецуела коства колкото 93,3 милиона литра бензин.

Реалните челни позиции в този рейтинг заемат страните от Персийския залив. В Катар, Кувейт и ОАЕ цените на бензина се разграничават с към 10 цента, само че с една междинна заплата можете да си купите от 4900 до 6500 литра от горивото. В прилежаща Саудитска Арабия индикаторът леко се утежнява – единствено 3300 литра.

Челните позиции на страни като Съединени американски щати, Австралия, Канада са елементарно обясними освен с равнището на заплатите, само че и заради размера на нефтодобива. Макар че една друга „ петролна мощ ”, каквато е Русия, не може да се похвали с изключително забележителни резултати: през първите шест месеца на годината тук бихте могли да си позволите 887 литра бензин, макар че страната от дълги години е един от международните водачи в добива на петрол.

Инфографиката също по този начин демонстрира, че в някои страни обстановката с бензина стартира да припомня сюжета на кино лентата „ Лудият Макс ”. Например в Куба и Мадагаскар, не бихте могли да купите и 50 литра за една месечна заплата.
още по тематиката
Проучването се базира на междинната цена за 1 литър бензин А95 през последните шест месеца (януари – юни 2019 г.), както и на формалните статистики за междинната заплата във всяка от оценените страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР