В наши дни много хора могат да по-бързо на клавиатура,

...
В наши дни много хора могат да по-бързо на клавиатура,
Коментари Харесай

Кога обработваме по-добре информацията? Лаптопът срещу химикалката

В наши дни доста хора могат да по-бързо на клавиатура, в сравнение с ръка, изключително в случай че са израснали с преносим компютър. Това, несъмнено, е извънредно потребно умеене и ви разрешава бързо и елементарно да напишете доста неща.
Повечето студенти употребяват преносим компютър по време на лекции.
Дали, обаче, това е безусловно добре?
Има ли обстановки, когато е за предпочитане да вземете бележник и писалка?
Пам Мюлер от Принстънския университет организира опит със студенти, на които им е предоставено да си водят бележки, като половината употребяват преносим компютър, а другата половина – бележник и писалка.
Оказало се, че ползващите клавиатурата студенти са били склонни да запишат думите на преподавателя буквално, до момента в който тези, които са водили мемоари на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация , оповестява BBC.
След това на студентите са им раздадени проби за просветеност, които да ги разсеят, а по-късно е извършен тест по отношение на наличието на лекцията, върху която са си водили мемоари.
Когато станало въпрос за запомняне на обстоятелства, се оказало, че няма значение, какъв способ на водене на бележки е употребен. Разликата е настъпила, когато студентите са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че тези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.
Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го вършиме, без въобще да мислите за наличието.
Но когато употребявате писалка и хартия, обработвате информацията по-задълбочено, тъй като не можете да запишете всичко.
Другото преимущество при използването на писалка и хартия е, че можете да се „ придвижвате ” по страницата доста бързо, обикаляйки, наблягайки или добавяйки спомагателна информация в полетата.
Експериментът е извършен под разнообразни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в интерес на пишещите на ръка.
Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на ръка, мозъкът се старае да запомни повече детайлности, които биха били потребни по-късно.
Ползването на преносим компютър е целесъобразно, когато би трябвало да бъдат усвоявани по-прости обстоятелства.
Разбира се, в случай че можете да пишете бързо и желаете транскрипция, тогава преносимият компютър е съвършен. Но в случай че задачата ви е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР