В наши дни е почти невъзможно да избягаме от преработените

...
В наши дни е почти невъзможно да избягаме от преработените
Коментари Харесай

Избягвайте вредните преработени храни

В наши дни е съвсем невероятно да избягаме от модифицираните храни. Въпреки неприятната им известност - смятат се за един от главните причинители на затлъстяване, диабет вид 2 и високо кръвно налягане - те безусловно заливат рафтовете на питателните вериги, написа фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Кои храни са модифицирани?

За модифицирани се смятат всички артикули, които са минали през поредност от механични или химически преработки, осъществени за възстановяване на усета, комерсиалния тип и увеличение периода на валидност. Тези храни нормално се продават в пакети или в кутии и съдържат повече от една съставна част.

Важно е да отбележа, че не всички модифицирани храни са безусловно нездравословни. Например няма нищо нездравословно в това понякога да си похапвате печени ядки, замразени зеленчуци, тахан, тофу и така нататък

Как модифицираните храни вредят на здравето ви?

1. Лесно е да преядете с тях

Много модифицирани храни съдържат мононатриев глутамат (Е621). Това е овкусител, който се употребява необятно в хранителната промишленост. С него даже и най-евтината храна може да се трансформира в деликатес.

Проблемът е, че несъразмерната му консумация може да аргументи лептинова устойчивост. Лептинът е хормон, който контролира възприятието на задоволеност. Когато обаче рецепторите в мозъка ви станат резистентни към действието на лептина, се засищате все по-трудно, което води до преяждане.

Именно това е една от аргументите за казуса със затлъстяването в световен мащаб - не можем да спрем да консумираме „ вкусните “ модифицирани храни, тъй като просто не изпитваме насищане.

2. Не съдържат задоволително фибри

Нуждаете се почти от 20 до 30 грама фибри дневно, само че в случай че модифицираните храни доминират в менюто ви, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж. Голяма част от фибрите се губят при процеса на преправка или се отстраняват съзнателно от производителите. Затова и множеството модифицирани храни имат ниско наличие на фибри.

Недостигът на фибри от своя страна води до проблеми с храносмилането и дискомфорт, като запек и издут стомах.

3. Съдържат прекалено много захар

Или нейния злобен близнак - глюкозо-фруктозен сироп. На всеки е известно, че захарта, употребявана във високи количества, води до напълняване. Тя усилва риска от инсулинова устойчивост, покачва равнищата на триглицериди и неприятен холестерол и води до струпване наопасни висцерални мазнини към вътрешните органи.

Не е изненадващо, че несъразмерната консумация на захар е директно обвързвана с някои от водещите аргументи за гибел в международен проект - сърдечносъдови болести, диабет, затлъстяване и рак.

4. Съдържат нездравословни мазнини

Производителите употребяват рафинирани растителни мазнини, тъй като са евтини и имат дълъг период на валидност. Рафинираните масла и олиа са небогати на омега-3 мастни киселини и съдържат прекомерно доста омега-6. Мазнините, несъмнено, са значима част от всеки хранителен режим, само че би трябвало да си ги набираме от качествени източници на мазнини като студенопресован зехтин и кокосово масло.

5. Бедни са на витамини и минерали

В съпоставяне с натуралната храна модифицираната е извънредно бедна на нутриенти. В множеството случаи изгубените по време на преработката хранителни субстанции се заместват със синтетични такива. Натуралните храни не съдържат само витамини и минерали, само че и доста други субстанции, като фитонутриенти, антиоксиданти и така нататък, които нормално липсват или също са в минимални количества в модифицираната храна.

6. Изискват по-малко време и сила за храносмилане

Производителите желаят модифицираните им артикули да са лесни за консумация (лесни за дъвчене и преглъщане). Сякаш напряко се топят в устата. На пръв взор това звучи като преимущество. Така тялото ви ще храносмила храната по-ефикасно, нали? Не тъкмо, тъй като това основава два казуса:
първо, по този метод консумирате повече от тези храни за по-малко време (повече признати калории). И второ, изразходвате по-малко сила (по-малко изгорени калории).Този фактор е голяма причина за напълняване.

8. Съдържат доста сол

Солта е следващата съставна част на модифицираните храни, която се прибавя в прекомерни количества, с цел да се подсигурява по-добър усет и по-дълъг период на валидност. Нуждаете се приблизително от към 1500 до 2300 мг натрий дневно (0.75 до 1 ч.л. сол).
Прекалената консумация на сол води до редица проблеми, като задържане на вода в организма, отичане, високо кръвно налягане.

От Обекти.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР