В нашето съвремие безспорно има изчезнали, редки и съвсем нови

...
В нашето съвремие безспорно има изчезнали, редки и съвсем нови
Коментари Харесай

Изчезващите професии


В нашето съвремие несъмнено има изчезнали, редки и напълно нови специалности, зародили съгласно потребностите на обществото. В държавния списък се пазят забележителни специалности, практикувани у нас в края на 19 и началото на 20 век, които към този момент са в историята. Като сарачите, които са подготвяли самари и седла за коне, като налбантите или казано по различен метод подковачите на коне, или като коларите, считани за влиятелни занаятчии за времето си. Днес броят на занаятите е сведен до 57 на брой.

Сред редките специалности са и тези на корабостроителите и соларите, споделя кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

„ При нас особено в Закона за занаятите 2011-та година бяха застъпени 129 занаята в девет групи. Като една част от тях бяха свързани с обработка на метали, друга част с обработка на дърво, стъкло, и така нататък, строителни и довършителни действия. Като последната девета група бе национални обичайни художествени занаяти. През 2011 година законът претърпя доста съществени промени и всички тези действия, свързани с техника, с поддръжка на коли, на битова климатична техника, на уреди - всичко това отпадна ”, разяснява Мая Казанджиева, ръководител на занаятчийската камара в Бургас.

Все още в страната могат да бъдат открити няколко потомствени ковачи. Грънчарите пък към този момент са единствено учители на остарелия поминък. Изчезват майсторите кожухари и шивачи, изчезват и ваксаджиите. Изчезнаха и работилничките за корекция на чадъри. Макар и малко, към момента по селата се намират възрастни кошничари, намират се и хора, практикуващи калайджийство.

Сред редките специалности е тази на корабостроителите. Единственият у нас потомствен корабостроител е в Созопол. Занаятът е сменен от корабостроителни фабрики и съвременна техника за корабоплаването.

Още по-рядка е специалността на соларя. Единственият у нас солар пък се намира в Поморие, където към този момент е единствено туристическа атракция край Музея на солта. Добиването на „ бяло злато ” в антично Анхиало през днешния ден е сменено от машини в солниците.

„ Леенето на камбани, леярството също, един единствен човек в България има подобен документ и може с такова майсторско удостоверение да излива камбани, само че все по-малко е приложението на този поминък. Звънчарството по същия метод ”, сподели още ръководителят на занаятчийската камара в Бургас Мая Казанджиева.

Единствен представител на специалността шеф на остров у нас е този на ръководителя на остров Света Анастасия, трансфорат в туристическа забележителност.

Сред новите специалности несъмнено са тази на маркетинг чиновниците, тези на пиар и връзки с обществеността, както и специалността мис и плеймейт. Последен вик в еволюцията при специалностите е роботизирането. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР