В нашето портфолио са лидерите на пазара на бира и

...
В нашето портфолио са лидерите на пазара на бира и
Коментари Харесай

"Карлсберг България" отчита 18% ръст на продажбите в обем

" В нашето портфолио са водачите на пазара на бира и сайдер в страната - " Пиринско " и " Самърсби ", съобщи ръководещият шеф Деян Беко

Още по тематиката
През 2016 " Карлсберг България " регистрира най-високите си резултати от влизането си на локалния пазар

Най-големите шест пивоварни в страната са осъществили общо 5.181 млн. хектолитра питие

" Карлсберг България " е най-бързо разрастващата се бирена компания в страната през първите шест месеца на годината. Продажбите й за този интервал са нарастнали с 18% в размер. Пазарният дял на сдружението доближава 30.3% в размер, което е растеж от 4.6 процентни пункта в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви ръководещият шеф Деян Беко, като се базира на данни на
" В нашето портфолио са водачите на пазара на бира и сайдер в страната - " Пиринско " и " Самърсби ", посочи още той.

Фирмените марки

Основният мотор за растежа на сдружението е " Пиринско ", което е най-продаваната бирена марка в страната за първото полугодие на 2017 година и за 2016 година по данни на Nielsen A/S. " Пиринско " е нараснало размерите си с 14% през първите шест месеца на годината и доближава 18.3% пазарен дял в размер, което е растеж от 2.3 процентни пункта ", заяви Бранимир Братанов, маркетинг управител на " Карлсберг България ".

" " Шуменско " бележи 31% растеж на продажбите в размер за полугодието и към този момент заема 10.1% пазарен дял, с което става четвъртата най-продавана бира в страната ", заяви още Братанов. По думите му " Бомбичката " е най-успешното изобретение от стъпването на " Карлсберг " в България до момента. Заедно с най-новото предложение на компанията - " Пиринско младо питие ", тя образува нов пазарен сегмент – на бира в бутилки от 330 мл.

Скок за полугодието отбелязва и друга марка на компанията - " Будвайзер Будвар ", която е в премиум сегмента (55% растеж в количество). Като цяло бирите във високия ценови клас държат 5% от пазара в размер, посочи Бранимир Братанов.
Във фокуса на компанията през тази година ще бъдат продажбите в заведенията. За тази цел сдружението ще предложи комплект от пет марки бира в разнообразни стилове, които се създават в пивоварни на " Карлсберг груп " в други страни.

Портфолиото на " Карлсберг България " включва още интернационалните Carlsberg и Tuborg, немската пшеничена бира Erdinger, белгийската крафт бира Grimbergen, сайдерът Somersby (в няколко разнообразни вкуса). За 2016 година компанията регистрира 131 млн. лева доходи от продажби (109 млн. лева за 2015 г.) и 12.3 млн. лева облага, което е три пъти повече по отношение на 2015 година

Пазарът на бира в страната

През първите шест месеца пазарът на бира в страната регистрира лек спад в стойност – с половин %, и задържа продадените количества, заяви Бранимир Братанов. По думите му няма нови стопански фактори, които да обусловят огромен растеж в потреблението. " Достигнахме консумация на бира от 84 литра на човек от популацията годишно, което е над междинното за Европейски Съюз, тъй че няма огромни благоприятни условия за напредък в размера на продажбите ", разяснява още Братанов. Той акцентира, че пивоварните компании в страната непрестанно оферират новости, само че те като цяло по-скоро способстват за развиване на пазара в стойност, а не за растеж на продадените количества.

Продължава наклонността на спад на потреблението в заведенията (т.нар. леден пазар). През първото полугодие на тази година той е 12% в размер. Това е резултат и от понижения брой на заведенията в страната, и от намаляващата консумация на бира отвън дома. Покупките на бира за у дома порастват минимално – с 2% като количество през първото шестмесечие, заяви Братанов.

Продажбите на питие в огромните вериги магазини порастват, а в дребните се свиват. При опаковките максимален скок има при кеновете – 12%. В същото време продажбите на бира в стъклени бутилки, върху която подчертават всички пивоварни компании в страната, бележат спад с 8% в размер. Тази наклонност е резултат от спада на потреблението в заведенията, където по предписание се предлага бира в стъклени бутилки, обясниха от компанията.
Корпоративна обществена отговорност

" Програмата е неизменима част от тактиката SAIL ’22 на " Карлсберг груп " и планува нулев въглероден отпечатък, нула отпадни води, нулева безотговорна консумация и нула злополуки на работното място в избран период ", разяснява Анета Сланчева, управител правни и корпоративни въпроси на " Карлсберг България ". Тя заяви още, че на 11 юли датската пивоварна група стана част от обединението RE
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР