"В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща

...
"В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща
Коментари Харесай

Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и плащането

"В нашата система Агенцията за приходите събира парите, Национален осигурителен институт изплаща болничните, а лекарите, които са на послушание на Министерството на здравеопазването дават болничните. Разкъсана е връзката сред заплащането и контрола, а би трябвало да е на едно място”, това съобщи в "Тази неделя " по bTV Лидия Шулева във връзка предлагането първият ден от болничните да не се заплаща.

По думите й, в случай че лекарите издават болничните, обикновено е заплащането да бъде в Здравната каса, тъй като касата може да ги управлява и няма да им е все едно от парите, които са при тях за систематизиране, да раздават по този начин умерено болнични, от които няма потребност.

Пламен Димитров: Ако не отпадне предлагането за болничните, КНСБ ще предприеме дейности

Другата опция е всички лекари да бъдат на послушание на Национален осигурителен институт, с цел да може там да е контролът, означи още Лидия Шулева.

Не бива да се опълчват двата стълба на пенсионната система, счита още някогашният министър на стопанската система. Преди дни стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат задоволително пари в партидите си, с цел да я получават пожизнено.

„ Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде задоволително не се оказа правилно”, разяснява Шулева.

„ В тези години евентуално се е считало, че 20 години са задоволително дълъг интервал. Но през тези години имаше много сериозна безработица към момента в резултат на прехода, имаше и тежка финансова рецесия. Всички тези отрицателни феномени нямаше по какъв начин да бъдат предвидени”, изясни тя.

Според нея обаче, казусът е какъв брой хората ще вземат пари от първата пенсия. „ Там има едни диспропорции, които будят съществени терзания. Те са свързани с по този начин наречения коефициент на редукция – с какъв брой % би трябвало да бъде понижена пенсията от Национален осигурителен институт, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория стълб”, уточни Шулева.

Ваня Григорова: В София има 400 кухи компании, които са основани да точат Национален осигурителен институт посредством болнични

Тя изясни, че преди всичко пенсията в Национален осигурителен институт се получава както от осигурителни вноски, по този начин и от държавна дотация, която е 33% от сумата, която хората вземат, съгласно бюджета за 2020 година

„ Казано по различен метод страната се включва като застраховател, само че изключвайки страната при редукция на тази пенсия, хората ще бъдат лишени от дотацията. Такава дотация ще получават всички, които са родени до 1959 година, а другите няма да я получават”, сподели Лидия Шулева.

Красимир Каракачанов: Има злоупотреби с болничните

На второ място хората са внасяли с 5% по-малко в Национален осигурителен институт през последните 20 години, само че осигурителният стаж е 40, означи още тя и изясни, че това е единствено половината от времето, в което те са внасяли по-малко, до момента в който този коефициент регистрира за целия интервал. Тук има още една неправда, счита Шулева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР