В нашата литература има много велики творци, много безсмъртни таланти,

...
В нашата литература има много велики творци, много безсмъртни таланти,
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 172 години от рождението на великия Христо Ботев

" В нашата литература има доста велики създатели, доста безсмъртни гении, само че геният е Христо Ботев. Неговите двадесет стихотворения са цялата истина за нашето Възраждане. Неговата „ Молитва “ и неговият „ Смешен рев “ са към момента единствени. Досега откривателите са издирили 32 мелодии, на които народът пее 15 от двайсетте Ботеви стихотворения. Всяка една от неговите песни би могла да се трансформира в народен химн “. Това съобщи в словото си във връзка 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев шефът на Регионалния исторически музей в Пловдив проф. Стефан Шивачев.

Пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина участваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, регионалният шеф Дани Каназирева, ръководителят на Общински съвет Александър Държиков, публичният медиатор Борислав Стаматов, ген.-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции ", общински съветници, заместител и районни кметове, армейски елементи, представители на Българската православна черква и жители.

„ Христо Ботев това сме самите ние, душата ни, майчиното ни мляко, земята, по която стъпваме, тази свята българска земя, и небето над нас, синьото и бездънно небе на единствената ни татковина, България. Да бъдем като Христо Ботев, това за нас се е трансформирало в публичен морал и в персонална норма на държание. Така духът на Ботев се е предавал от човек на човек, от потомство на потомство ”, акцентира още в словото си проф. Шивачев.

Освен формалните лица и жителите, венци и цветя пред паметника на великия бунтовник сервираха и футболисти, треньори и ръководители на ПФК Ботев Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР