В нашата фирма, един помощник, който сервира храната в стола,

...
В нашата фирма, един помощник, който сервира храната в стола,
Коментари Харесай

В китайската компания Sunny Optical и чистачите могат да бъдат милионери

" В нашата компания, един асистент, който сервира храната в стола, може да бъде милиардер ", споделя Уан

© Eric Gaillard
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Китайската ZTE е сключила съглашение със Съединени американски щати за отпадане на възбраната да търгува

Компанията ще би трябвало да заплати санкция от над 1 милиарда $, с цел да се върне на пазара
6 юни 2018
Как Северна Корея си обезпечава непозната валута макар глобите

Търговският недостиг на страната с Китай продължава да нараства
6 юни 2018
Китай готви търговски отстъпки, в случай че Съединени американски щати се откажат от митата
6 юни 2018 В множеството огромни компании милионери са шефове или топ експерти. В китайския производител на оптически лещи Sunny Optical, чиито акции се повишиха с бързи темпове за последното десетилетие, най-богати са също по този начин служащи, чистачи или готвачи.

Необичайното решение на компанията да разпредели акции на чиновници, без значение от тяхната позиция, трансформира стотици от тях в милионери, сочат данни на Bloomberg. Aкциите на Sunny Optical набъбнаха с внушителните 9560% от юни 2008 година, задминавайки тези на а Netflix, които за същото време скочиха " единствено " със 7500%.

Как се стигна дотук?

Създадена преди повече от три десетилетия от някогашен шеф на фабрика с гимназиално обучение и по-малко от 10 хиляди $ заем, Sunny Optical в този момент е колос, който доставя лещи на компании като Samsung и Xiaomi. Растящото търсене на камери за смарт телефони, коли и безпилотни коли обезпечава от десетилетие големи облаги на производителя. " Възможно е Sunny Optical да е най-хубавият образец за компания, предоставила такова голямо благосъстояние на чиновниците си ", написа в имейл до организацията Луис Путерман, професор в Brown University и експерт по китайската стопанска система.

Уанг Венян основава компанията през 1984 година в Юайо, дребен град, ситуиран на източното крайбрежие на Китай. Когато Sunny Optical става обществена през 90-те години, той прави рядката стъпка да разпредели акционерни дялове на чиновници отвън мениджмънта на компанията. Резултатът от това е, че в този момент 400 служащи от компанията имат 35% от сдружението, листнато за търговия в Хонконг. " Когато парите са съсредоточени на едно място, хората се разделят, а когато са разпръснати, те се сплотяват ", написа Уан в книгата си за историята на Sunny Optical, оповестена предходната година.

Докато методът към чиновниците може да е нехарактерен, триумфът на Sunny Optical е отличен образец за триумфа на високотехнологичните компании, които Пекин се пробва да поддържа, с цел да подтиква стопанската система към модел на по-устойчив напредък. Компанията също по този начин акцентира изменящото се положение на Китай, където чиновници от софтуерната промишленост съставляват все по-голяма част от милионерите на страната.

Богатството на чиновниците

Оставяйки за себе си дял от 6.8% през 1994 година, Уанг разрешава на инспектори, готвачи и чистачи да купят акции. Докато Sunny Optical не разкрива какъв брой акции има всеки чиновник и не е ясно какъв брой от тях към момента работят в компанията, данните от регулаторните документи, събрани от Bloomberg, дават непълен взор върху невероятното положение, което са натрупали.

Като изключим 16% от акциите, които държат четиримата шефове в компанията, приблизително всеки чиновник акционер има към 17 млн. $. 70-годишният Уанг, който се отдръпна от поста ръководител на компанията през 2012 година, към момента има дял от 3.7%, оценен на 800 млн. $ съгласно показателя Bloomberg Billionaires. Акциите на компанията се търгуват в Хонконг от 2007 година В нея работят над 28 хиляди чиновници, разпределени в четири индустриални обекта в Китай и в офиси в Северна Америка, Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайван.

Печеливш бизнес

Акциите продължиха да порастват и през 2018 година, като се повишиха с 66%, издигайки компанията на водеща позиция в показателя Hang Seng. Печалбата на Sunny Optical набъбна повече от шест пъти през последните 5 години, тъй като потребителите на смарт телефони търсят камери с по-висок клас резолюции. Компанията също по този начин печели от възходящото потребление на камери в коли за поддръжка на функционалностите за сигурност, както и потреблението на оптични съставни елементи в безпилотните самолети. Sunny Optical " се оправи с трудностите, като съумя да се трансформира от производител на лещи от невисок клас в новаторски снабдител, а това го потвърждава цената на акциите ", разяснява анализаторът на Sunwah Kingsway Capital Holdings Феликс Лий.

Заплахи

Все отново съществуват опасности за акциите на Sunny Optical, в това число и за пазарната ѝ оценка. Kомпанията е застрашена от евентуална комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, от която пострада производителят на телекомункационно съоръжение ZTE, написа Елзи Шенг, анализатор от Orient Securities. Всяко разстройване, сходно на това, което се случи с Huawei, също би могло да навреди на продажбите. През април новината, че Huawei е разследвана от американските управляващи за възможни нарушавания на комерсиалните наказания, докара до спада на акциите на Sunny Optical.

От компанията споделят, че към момента има опция за разгръщане: нейната цел в този момент е да усили продажбите пет пъти, достигайки 100 милиарда юана (15.6 милиарда долара) през идващото десетилетие. Както и да се промени цената акциите, доста от чиновниците на Sunny Optical към този момент са милионери, а шефовете - милиардери. " В нашата компания един асистент, който сервира храната в стола, може да бъде милионер, споделя Уан. Ние успяхме да създадем екип и да поддържаме напредък. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР