В нарушение на Закона за адвокатурата и на инструкциите на

...
В нарушение на Закона за адвокатурата и на инструкциите на
Коментари Харесай

ДЕМОКРАЦИЯ? Репресии срещу неудобни защитници на неудобни обвиняеми! Софийска адвокатска колегия: Осъществява се недопустим натиск върху адвокатите!

В нарушаване на Закона за адвокатурата и на инструкциите на основния прокурор на републиката, съгласно които не подлежат на обиски адвокатските адвокатски фирми. Според член 33 в закона за адвокатурата - адвокатски бумаги не подлежат на изземване. Точно такива дейности - претършуване и изземване на документи, се пробват да извършат в адвокатското сдружение на Карадалиев и сътрудници.

В сдружението взе участие Стоян Стоянов. Той се занимава с комерсиално и данъчно право. Следствените чиновници не са се съобразили с възраженията на Стоянов, както и на пристигналите на място в помощ известни юристи Александър Пелев и Владо Дончев.

Оправдали са се, че претърсват населявано жилище, макар ясните табели и на външния вход, и на входа на адвокатската фирма, че това е адвокатско сдружение, описват пострадалите. Напомняме, че преди дни по сходен метод започнаха дейности и производства против Ирен Савова - една от адвокатките на кмета на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Тя води делата им в европейския съд в Страсбург, които те без подозрение ще завоюват и от джоба на данъкоплатеца ще се платят стотици хиляди евро. В случая със Стоянов и сътрудника му Карадалиев се подозира връзка с различен необятно отразен медийно скандал - Дунарит. За случая бяха алармирани всички институции в ресора, в това число Висшия адвокатски съвет и Софийска адвокатска гилдия.

Така, във връзка със скандалните действия, Софийската адвокатска гилдия излезе с публично мнение, в което дефинира като принуда претърсвания и изземвания от всевъзможен темперамент в адвокатски фирми и жилища на юристи в прорез с разпоредбите на българското законодателство и в частност, в нарушаване на член 33 от Закона за адвокатурата, който не разрешава ревизиране, прекопирване, инспекция и изземване на адвокатски бумаги и компютърни конфигурации.

*публикуваме целия текст на декларацията без редакторска интервенция:

"По мотив извършени на 19.12.2018 година претърсвания в адвокатска адвокатска фирма и домове на практикуващи юристи в град София Софийският адвокатски съвет остро показва своята паника от осъществените процесуално-следствени дейности от проверяващи органи в пространства, употребени за адвокатски адвокатски фирми предвид на експлицитната законова възбрана, открита в чл.33 от Закона за адвокатурата за ревизиране, прекопирване, инспекция и изземване на адвокатски бумаги и компютърни конфигурации.

Законодателят е подсигурил в най-голяма степен опазването на адвокатската загадка и доверителните връзки сред юрист и клиент като едно от най-значимите правни постижения, в това число и посредством възбрана юристът да бъде разпитван в качеството на очевидец за условия, които са му били поверени от клиент.

При по този начин откритите законови стандарти за практикуване на адвокатската специалност и запазване на професионалната загадка е належащо всички дейности по всяко едно следствие да се правят при прецизно съблюдаване на закона, още повече че в служебните пространства на юриста се съхраняват бумаги на повече от един клиент и сходни дейности основават заплаха за нарушение на прокламираното в Конституцията на Република България главно право на отбрана на всеки български жител.

Категорични сме, че процесуалните правила дават опция да бъдат събирани относими и съответстващи доказателства за откриване на обективната истина по едно дело, без да бъде прилаган сходен неприемлив наказателен метод към юристите като бранители на правата и законните ползи на жителите, който метод жестоко погазва съществени човешки права. Така се поражда съществено подозрение за нарушение на адвокатската загадка и реализиране на неприемлив напън върху юристите. "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР