В нарушение на правилата шофьорът на кмета на Асеновград 32-годишният

В нарушение на правилата шофьорът на кмета на Асеновград 32-годишният ...

До дни решават съдбата на катастрофиралия със служебната кола кметски шофьор, карал пиян.

В нарушение на правилата шофьорът на кмета на Асеновград 32-годишният Янко Здравчев е ползвал служебния автомобил на общината в нощта на изборите за Европейски парламент. Той е взел колата без разрешение и без да има това право, т.е. без пътен лист за ползване и маршрут на превозното средство. Шофирал е след употреба на алкохол и е предизвикал катастрофа рано сутринта, часове преди началото на изборния ден, при която има тежко ранен.
Данните бяха публично оповестени от трибуната на местния парламент в Асеновград от заместник-кметът на града инженер Мария Вълканова, към момента е временно изпълняващата длъжността кмет. Тя предостави информацията по повод актуално питане от Ангел Димитров - общински съветник от групата на ГЕРБ в града. Той поиска отговор на въпросите какъв е бил маршрутът на лекия автомобил по това време на денонощието, кой осъществява контрол върху движението на общински коли и какви мерки са или ще бъдат предприети, от страна на градската управа, по отношение предотвратяване на други подобни инциденти в бъдеще.
Димитров отправи обвинение, че служебните автомобили се ползват "безконтролно". По думите на Вълканова, заедно с други 57 служители на община Асеновград, Янко Здравчев е бил ангажиран служебно с провеждане на изборите за Европейски парламент. Тя обясни, че неговият ангажимент, като шофьор, е да изпълнява задълженията си в съботния ден в часовете от 08:00 ч. до 20:00 часа. След това, той е бил длъжен да остави колата на служебния паркинг, но въпреки това е решил да се прибере с нея в дома си в село Леново. В деня на изборите (26.05.19 г.) шофьорът на кмета отново е трябвало да се яви на работа в 07:00 ч. до приключване на вота.
Проверката е установила, че в часовете, в които се е случил пътният инцидент, Янко Здравчев е ползвал служебния автомобил напълно неправомерно. Дали шофьорът ще бъде наказан, или дисциплинарно уволнен не стана ясно от отговора на Мария Вълканова. Тя посочи, че до края на настоящата седмицата община Асеновград ще получи протокола за катастрофата от РУ на МВР в града. Едва след това ще бъде взето решение по случая. Припомняме, че около 04:20 ч. сутринта на 26.05.19 г. на Спешен телефон 112 е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие на пътя между Асеновград и Кърджали, в близост до село Тополово.
Органите на реда установили, че лек автомобил "Грейт Лоу" излязъл извън пътя и пропаднал в канавката. В болница са били настанени 32-годишният водач Янко Здравчев и 60-годишният му спътник, на когото не се съобщава самоличността. При алкохолна проба с дрегер, резултатът отчел 1,11 промила алкохол в кръвта на шофьора. По случая е образувано досъдебно производство, като причините за инцидента все още не се съобщават.

Източник: actualno.com