В Народното събрание продължават дебатите по персоналните промени в правителството.

...
В Народното събрание продължават дебатите по персоналните промени в правителството.
Коментари Харесай

Дебатите в НС за кадровите промени в правителството продължават

В Народното събрание не престават дебатите по персоналните промени в държавното управление. Очаква се Народното събрание да гласоподава да бъдат освободени от постовете си министрите в оставка на районното развиване Николай Нанков, на превоза Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място депутатите се чака да изберат препоръчаните от премиера Бойко Борисов претенденти за нови членове на държавното управление надлежно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.
Кандидатите за министри да обяснят какво ще вършат, те не са просто пионки, които просто заменят едни хора с други, а ще са действителни политици, изиска заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев по време на дебата по измененията в кабинета " Борисов 3 ".   " Искаме спор по политики. Тук не е конкурс за хубост, това е българският парламент и би трябвало да дебатираме по политики ", акцентира той.

Председателстващият съвещанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов на няколко пъти отговори, че претендентите ще имат думата най-после на дебата. Искаме отговорите преди да закриете дебата, съобщи заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Ако желаете да криете претендентите за министри, какъв е смисълът от днешния спор, попита той и прикани да им се даде думата в хода на полемиката.

Емил Христов изясни, че претенденти постоянно до момента са изслушвани след разискванията.

Сред въпросите, отправени от опозицията към претендентите, бяха ще продължи ли концесията на Летище София, каква ще е ориста на БДЖ и на " Български пощи ".-->
Славчо Велков от левицата зададе въпрос към претендента за министър на вътрешните работи Младен Маринов дали към този момент се е спрял на някой за основен секретар или ще чака му го посочат.

Защо преасфалтирахте сектора край Своге, откакто сигурността беше на равнище, попита Георги Свиленски. Чудите се по какъв начин да сложите колани на правостоящите, разяснява още той по отношение на признатите незабавни ограничения за сигурност при авбтобусните транспорти.

Политиката няма да се смени с тези промени в кабинета и държавното управление би трябвало да си отиде, разяснява Свиленски.

Колегата му Таско Ерменков означи, че войната по пътищата взима всяка година стотици жертви и разказа положението на пътищата - неприятно покритие, изчезнала маркировка, обрасли като джунгла. По думите му тези автомагистрали се строят, с цел да бъдат ремонтирани след това с нови милиарди от доближени. Ерменков разяснява, че за неналичието на съгласуваност и координация сред министерствата е отговорен не министърът в оставка Николай Нанков, а министър-председателят.

По-добре водачите на опозицията да си подадат оставките и да пристигна някой, който ще е сериозна съпротива, с цел да имаме сигурност в страната. Това сподели депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов от трибуната на Народното събрание, представен от Агенция „ Фокус “. „ Много е тъжно още преди да стъпят в служба новите министри да желаете те да дават отговор на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да взема решение с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи единствено той “, сподели Рашидов.

Той се обърна към опозицията с думите: „ Не желая да ви се греша в партията, че вътре сте се разглобили много, само че това, че съсипахте понятието „ съпротива “ прави в недружелюбност всяко ръководство. А когато е немило едно ръководство, това заплашва националната сигурност. По тази логичност поради това, че съм угрижен за националната сигурност, мога да желая оставките на вашите водачи. Така че по-добре вие си подайте оставката и да пристигна някой, който ще е сериозна съпротива, с цел да имаме съществено ръководство и сигурност в страната ".

Предсрочни парламентарни избори са неизбежни, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в Народното събрание по време на дебатите по персоналните промени в състава на държавното управление.

Във време, когато обществото има потребност от смяна, от действителни и ефикасни дейности и съответни държавнически решения по значимите проблеми на хората, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с единствената цел опазване на властта, т.е. отсрочване на неизбежното, разяснява Карадайъ. " Властваща непросветеност, бюрократско безсърдечие, политически инатлък, популизъм във висша форма са цената на сложен живот и човешки жертви. Общественото напрежение пораства и единствено тези, които не желаят да го видят, няма да се съгласят с този факт. Обществото чака държавническо ръководство. Това няма по какъв начин да се случи с това държавно управление ", означи той. По думите му ГЕРБ е единственият отговорен за личното си затъване.

Предлагат ни се министерски оставки, само че какво от това, съобщи Карадайъ и добави, че държавното управление пропуща значими за хората неща, занимавайки се със себе си и личното си оцеляване. Председателят на Движение за права и свободи съобщи, че държавното управление би трябвало да дава отговор на значими въпроси като да вземем за пример - каква е подготовката за договарянията по Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Каква е готовността на държавното управление, какви стъпки подхваща - никой не знае, уточни Карадайъ и добави, че и самият кабинет не знае.

Днес трябваше да дискутираме отговорите на тези и други значими въпроси - по какъв начин да спрем войната по пътищата, по какъв начин да спрем експанзията, по какъв начин да подобрим живота на българските жители, какво да се предприеме по договарянията за Многогодишната финансова рамка, тъй като от тях зависи животът на всички нас след 2020 година, най-малко на тези, които сме решили да останем в страната, акцентира Карадайъ. По думите му това държавно управление няма да даде отговори на значимите въпроси. " Независимо от измененията, които ще се вършат, следва интервал на все по-тежки проблеми по-голяма неустановеност. Формулата на властта е неверна и в случай че не се промени, нищо няма да се промени ", съобщи той.
" Нито министерски оставки, нито смяна във формата на ръководство, нито предварителни избори са решение сами по себе си. Нужен е разговор, ясна управническа стратегия, дълбоки промени и нов вид на ръководство. Нужно е реанимиране на държавността ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

Карадайъ съобщи, че разграничителният шовинизъм в някои европейски страни не може да подсигурява постоянна и обединена Европа. Трябва да се преборим с разграничителния шовинизъм и да възприемем обединителния национализъм, основа на българския етнически модел, акцентира той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР