В Народния театър ще се проведе поклонението пред актьора Николай

...
В Народния театър ще се проведе поклонението пред актьора Николай
Коментари Харесай

Близки и приятели се прощават с Бате Николай

В Народния спектакъл ще се организира поклонението пред артиста Николай Николаев. Актьорът умря на 6 март на 77 години след инсулт.

От 11.00 часа в централното предверие на театъра последно " Сбогом " с Бате Николай ще си вземат близки, другари и сътрудници на огромния български артист. 

Той е роден през 1940 година в Силистра, наследник на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, духовник от Русе и роднина на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1965 година в класа на проф. доктор Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „ Бате Николай “ в детското тв предаване „ Сладкарница Захарно петле “. 

Бате Николай е притежател на най-високото отличие на Министерството на културата " Златен век " за принуса му към изкуството.

Той е създател на единствената клиника по смехотерапия в страната - той лекуваше посредством занимания заболели деца от " Пирогов ", където се изявяваше като клоуна проф. доктор Коко.

Заедно с артиста Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „ Нандо Орфей ” и вършат огромни турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна стратегия за малкия екран - „ Манежа на сънищата “, с присъединяване на Елизабет Тейлър. Николаев беше артист в Народен спектакъл „ Иван Вазов “, а през 2002 година той се пенсионира.

През 2016 година той претърпя противен случай - той беше пребит в опит да бъде обран на гарата във Вакарел. Той бил атакуван в колата си, до момента в който чака сина си да дойде с влака от София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР