В народния календар първият ден от новата година е известен

...
В народния календар първият ден от новата година е известен
Коментари Харесай

Сурва, сурва Година! Васильовден е!

В националния календар първият ден от новата година е прочут като Васильовден. Наричат го ще Сурва (Сурвак). Има езически корени и бележи края на коледните празници, когато по остарял бит се прави третата кадена вечеря.

Подготовката за празника стартира още от остарялата година - 31 декември, когато се подрежда новогодишната софра. Тя би трябвало да е богата, претъпкана с ястия - с цел да бъде богата и щастлива и идната година. варено жито, пача от краката и опашката на коледното прасенце и ритуален самун – боговица. Домакинята по традиция прави и баница с шансове от дрянови пъпки, които се назовават за къщата, нивите, лозята, градините, и всички домашни животни. В някои краища в обредната баница се поставя и медна пара за благоденствие и шанс на цялото семейство.

Преди да се седне на трапезата, я прекаждат с тамян. Най-възрастният, стопанинът, разчупва погачата, наричайки частите: за дома, за Богородица, поотделно за всеки от фамилията. Вярва се, че комуто се падне парчето с паричката, ще бъде здрав и благополучен цялата последваща година.

В някои селища на страната след вечерята стопанката събира шансовете и ги хвърля в огъня, като ги назовава на всеки един член от фамилията. Старите хора вярвали, че в случай че дряновата пъпка „ цъфне ” – индивидът ще е здрав и чевръст през годината. В други краища се прави „ сурване ” на трапезата, като дряновите шансове дружно с трохите от масата и части от хляба се дават на домашните животни за здраве и плодовитост, или се хвърлят в реката, с цел да е берекетлия годината.

В нощта против Сурва се гадае за здраве и дългоденствие. Но най-красивият миг в празника е обичаят сурвакане. Веднага след среднощ, или към разсъмване потеглят сурвакари - момчета и девойки до 13-14 години. Те носят дряновите тояжки – сурвачки, украсени с червени и бели вълнени конци, пуканки, ушав, кравайчета и пъстроцветни торбички, ушити от домакински вълнен плат. Сурвачките се вършат от дрянови пръчки със здрави пъпки, с цел да е плодовита годината. Най-първо децата поздравяват своите близки, като ги удрят със сурвачките по гърбовете и назовават:

Сурва, сурва година,

Весела Година,

Златен клас на равнища,

Зелен грозд на лозе,

Жълт кукуруз на леса,

Червена ябълка в градина,

Пълна къща с коприна,

Живо-здраво следващата година,

Догодина до амина!

След това сурвакарите обикалят всички къщи. Стопаните отварят портите на домовете си с усмивка, а децата ги сурвакат за здраве и благоденствие на домакините. На потегляне стапанката на къщата ги подарява с дребни дарове – дребни колачета, краваи, орехи, ябълки, сушени плодове, банбонки и дребни парички. Като обиколят цялото село, сурвакарите хвърлят дряновите пръчки в реката и се разотиват по домовете си с цялостни торбички.

В Чепинския край сурвакарският ритуален комплекс е директно обвързван с маскарадните игри. Тук сурвакари стават единствено ергени и мъже. Те нормално се маскират като дервиши, мечкари, роми, младоженка, зълва, свекърва. Някои носят на главите си маски на животни, а на кръста си поставят огромни звънци, които от самото начало дрънчат, с цел да плашат хората. Игрите и облеклата им наподобяват доста на кукерските ритуали изпълнявани по Заговезни.

В някои селища на Средните Родопи 1 януари се уважава и като ден на дивите зверове – мечки и вълци, които са ” положителни познати ” на локалното население. В този ден дамите подготвят качамак от овесено брашно, който раздават на всички в селото. Старите баби от село Гела на 1 януари постоянно изричат клетените думи: „ Да легне да не стане, да чуй, да не види! Ний в падината, те в бърчинката. ”

Срещу Нова година или на самия празник става и обичаят ладуване (напяване на пръстените). За разлика от сурвакането, в него вземат участие единствено моми. Те се събират на площада, играят хора и пеят песни:

Пременила се Василка

Василка, малай моме,

синя бела богасия

у алена туралия

селски пръстене да топи.

На момата пръстенете,

на ергените гребенете,

на невести вити гривни.

После всяка мома пуска собствен пръстен, гривна, наниз, обица или китка в бяло котле с мълчана вода (вода, донесена от извора в мълчание). Котлето престоява в градина под трендафил цялата нощ. На сутринта момите още веднъж се събират и определената от тях пръстенарка вади един по един пръстените и ги назовава - по този начин всяка мома схваща за какъв момък ще се омъжи:

— На стол седи, перо държи!

— Аршин скача по постели!

— Чаша плува по морето!

— Синьо сукно черкови мете!

— Гола сопа из село бяга!

Обичаят приключва с обща софра, която също би трябвало да бъде отрупана с ястия. Празнуването продължава и на идващия ден — Силвестри (2 януари).

На 1 януари имен ден честват: Васил и Василка, Веселин, Веселина, Весела.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР