В напрегнатото ежедневие често се случва да потърсим убежище в

...
В напрегнатото ежедневие често се случва да потърсим убежище в
Коментари Харесай

Дигиталните устройства влошават отношенията с децата

В напрегнатото всекидневие постоянно се случва да потърсим леговище в мобилния телефон или таблета, където ни чака толкоз забавна информация, игри и занимателни клипчета. Но замисляме ли се по какъв начин това би повлияло на връзките ни с най-близките ни хора?

Според ново проучване, родителите, които прекарват дълготрайно време пред тв приемника или мобилния си телефон, когато би трябвало да извърнат внимание на децата си, утежняват връзките си с тях.

Учените даже са въвели термин за случаите, в които цифровите устройства всекидневно прекъсват връзката ни лице в лице с някого - техноференция .

В проучването са взели присъединяване 172 двойки родители (или общо 337 души), които имат дете на пет или по-малко години. Въпросът към тях е бил какъв брой постоянно всеки ден разнообразни устройства прекъсват общуването им с децата.

Родителите трябвало да оценят и два вида държание на децата: интернализирано , т.е. какъв брой постоянно се сърдят или възприятията им се нараняват елементарно, и екстернализирано , т.е. какъв брой се гневят или какъв брой елементарно се ядосват.

Учените взели под внимание и равнищата на стрес и меланхолия при самите родители, както и до каква степен те считат, че получават поддръжка от колегата си.

 Снимка 361998

В съвсем всички случаи в връзката сред родителите и децата били намесени цифрови устройства, към които родителите прибягват, с цел да " се спасят " от сложното държание на детето.

Това, от своя страна, води до засилена отрицателна реакция от негова страна - то стартира да се гневи и все по-усилено и нападателно да търси вниманието на родителите си, които пък все по-усилено се взират в екрана, с цел да избягат. Образува се циничен кръг и в дълготраен проект връзките се утежняват.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР