В Намибия живее мистериозното племе Химба, в което датата на

...
В Намибия живее мистериозното племе Химба, в което датата на
Коментари Харесай

Мистерията на племето Химба, или как всяко дете има своя песен, когато се роди

В Намибия живее мистериозното племе Химба, в което датата на раждане на дете въобще не се смята за момента на неговото раждане, а за деня, в който майка му е имала концепцията да има дете!

Когато една жена реши да има дете, тя отива някъде в гората под някое дърво и се вслушва в тишината, до момента в който не чуе песента на детето, което желае света. Когато чуе тази ария, тя отива при мъжа, който ще бъде татко на детето и го учи на тази ария. Те пеят тази ария по време на зачеването на детето, като че ли викат бебето на този свят.

След това, когато майката към този момент е в последните седмици на бременността, тя учи на тази ария селските акушерки и възрастни дами. В резултат на това, когато се роди детето, възрастните дами пеят тази ария, приветствайки бебето. Детето пораства и другите от племето също наизустяват песента на детето. И в случай че внезапно се случи нещо, да вземем за пример детето падне и си удари коляното, някой ще го вдигне и ще му изпее неговата ария. Има още една причина да пеят. Ако ненадейно някой направи нещо неприятно, те го слагат в центъра на селото, заобикалят го и още веднъж му пеят неговата ария.

Племето има вяра, че антисоциалното държание се поправя не с наказване, а единствено с обич и почитание към индивида. Когато разпознаете личната си ария, нямате предпочитание или потребност да извършите нещо, което да разстрои другите. Така минава целия им живот. Песните се пеят дружно от съпрузи. И най-после, когато човек лежи на смъртно легло, цялото село, знаейки песента му, я пее за финален път.

Емил Лазаров

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР