В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай

...
В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай
Коментари Харесай

Учени откриха най-древните паразити на Земята

В залежи, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай палеонтолозите откриха следи от най-древните паразити на Земята. Те са обитавали тръбовидни израстъци върху черупките на антични безгръбначни. За това написа " Zhongguo Xinwenwang " с позоваване на проучване, оповестено от научното списание „ Nature Communications “, съобщи БГНЕС.
Следи от тези организми са непокътнати върху фосили на черупки на брахиоподи - морски безгръбначни, появили се на Земята в ранния интервал Камбрий (преди към 570 милиона години). Палеонтолозите са разкрили тези вкаменелости в провинция Юнан в югозападен Китай в скали на възраст към 512 милиона години.
Учените забелязали, че такива израстъци няма при всички брахиоподи. Освен това черупките без тях са били по-големи. Затова палеонтолозите стигат до заключението, че тези организми са паразити, т.е. съществували са за сметка на техните притежатели - в тази ситуация брахиопода. Това е най-старият прочут случай на паразитизъм в науката.
„ Тяхното битие може да е изиграло основна роля за еволюционните и екологичните нововъведения, свързани с камбрийския гърмеж, заради който голям брой нови типове са се появили на Земята преди към 540 милиона години “, заключиха откривателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР