В началото видеоигрите бяха затворена субкултура и забавление за гийкове,

...
В началото видеоигрите бяха затворена субкултура и забавление за гийкове,
Коментари Харесай

Игрите – новото амплоа на Холивуд

В началото видеоигрите бяха затворена субкултура и развлечение за гийкове, което не се възприемаше съществено от множеството хора. Днес те са важен детайл от известната просвета и промишленост за милиарди, чиито доходи изпреварват в пъти тези на обичайния хегемон при заниманията – киното.

Най-печелившите гейм заглавия още в самия ден на премиерата си вършат повече пари, в сравнение с най-касовите кино шлагери – за целия интервал на излъчването им по кината. По всичко проличава, че холивудските артисти наблюдават тези трендове и все по-често избират функции в известни игри.

Важно конкретизиране тук е, че в такива продукции те не играят в обичайния смисъл на думата, а
вземат участие виртуално
със своя облик и глас, възпроизведени в компютърна среда. Но, въпреки това, същото важи и за доста кинохитове, които все по-често са доминирани от компютърно генерирани изображения и други образни резултати. И в случай че си мислите, че горното се отнася единствено за треторазредни актьори, помислете отново. В гейм заглавия можем да забележим някои от най-популярните звезди от кино небосвода като Киану Рийвс, Кевин Спейси и Норман Рийдъс, а други като Лиъм Нийсън и Кийфър Съдърланд – да чуем във видеоигри.

С присъединяване си в нашумелия гейм план Cyberpunk 2077, да вземем за пример, Киану способства доста за неговата известност и за последвалия триумф, макар първичните механически проблеми. В играта, създадена от студиото CD Projekt Red, артистът „ играе “ ролята на основния воин Джони Силвърхенд, някогашен боен и сегашна рок звезда във футуристичната галактика, изпълнена с кибернетични импланти, виртуална действителност и всемогъщи корпорации. Известен с ролята си в „ Матрицата “ - също киберпънк класика, само че на огромния екран, Киану Рийвс пасна доста добре и в тематичната видеоигра на полското студио. Още по-любопитно е, че артистът има и компанията ARCH за мотоциклети, чиито виртуални копия пък са включени в играта. Самият той беше интензивно зает в създаването на плана, както и в неговото маркетиране.

Норман Рийдъс също провокира огромен интерес, когато беше оповестено неговото включване в прослойка на Death Stranding - първото независимо заглавие на именития гейм дизайнер Хидео Коджима, прочут с създаването на игри като Metal Gear и Snatcher, преди да сътвори личното си студио. В неговия план Рийдъс също се превъплъти в основния воин Сам Бриджис – самобитен пощальон, обикалящ постапокалиптична Америка, изпълнена със смъртоносни рискове. Кевин Спейси пък играе антагониста Джонатан Айрънс във футуристичния шутър Call of Duty Advanced Warfare.

За разлика от Спейси, Рийвс и Рийдъс, които вземат участие в игрите както със своите гласове, по този начин и с образна еднаквост, актьорски умения и придвижвания, редица други актьори се включват единствено с гласа си. Сред тях са Самуел Джаксън, който озвучава Франк Тенпени – главния изверг в играта GTA: San Andreas; Трой Бейкър, участващ в редица знакови заглавия като The Last of Us, Uncharted 4: A Thief`s End и Bioshock Infinite; Ашли Джонсън – също в The Last of Us; Кийфър Съдърланд, който е основният воин в Metal Gear Solid V: The Phantom Pain и даже Лиъм Нийсън, който се включва в постапокалиптичната гейм поредност Fallout.

Списъкът с известни артисти, взели участие по един или различен метод във видеоигри, продължава и би могъл да запълни цялата страница. Налага се въпросът: На какво светът на гейминга дължи тази агресия от холивудски звезди и какви са техните претекстове да се включат във виртуалните светове за игра? Както към този момент споменахме първоначално, гейм плановете през днешния ден могат да бъдат доста
по-печеливш бизнес
от киното. Това обаче визира най-вече издателствата и студията за игри. И макар че имена като Киану Рийвс и Норман Рийдъс получават съществено възнаграждение, като цяло хонорарите на актьорите във видеоигрите към момента са по-малки, спрямо тези в Холивуд. Очаква се през идващите години тази наклонност последователно да се трансформира, само че за в този момент заплащането не е водещ претекст за актьорите да се включат в гейм заглавия.
Не всичко е пари
Като нова и извънредно динамична промишленост, която сплотява развлеченията и технологиите, сегментът на видеоигрите притегля холивудските звезди по доста други способи. Той генерира за тях редица нови благоприятни условия да се изявяват по друг метод, в разнообразни формати и медии, както и да доближат до доста по-различна публика. Видеоигрите имат разнородни почитатели, които постоянно не се припокриват с тези на известните кино продукции. Това разрешава на актьорите да бъдат гледани от милиони почитатели по света. И не на последно място – от играещи, те се трансформират в изиграни - в облици, в които геймърите могат да се превъплътят по доста по-различен и интерактивен метод от този при гледане на филм. А това е напълно ново преживяване. Към това би трябвало да прибавим и непрестанно увеличаващото се качество на видеоигрите – във връзка с геймплей, графика, цялостна образна среда и всичко останало, което прави човешките облици съвсем неразличими от тези в действително сниманите кино фрагменти. От една страна, актьорите към този момент не са толкоз тясно ангажирани със снимането на всяка една сцена, само че от друга – те могат да бъдат пресъздадени по доста повече и по-разнообразни способи в отворените светове на модерните игри.

Друга причина за включването на известни артисти в гейм планове е всеобхватният темперамент на актуалните развлекателни франчайзи, доста от които се стремят да обзет всички жанрове – филми, сериали, книги, комикси, видеоигри и разнообразни мърчъндайз артикули. Така да вземем за пример, в играта Spider-Man от 2002 година, която следва сюжета на едноименния филм, напълно разумно вземат участие и актьорите от кинопродукцията – Тоби Макгуайър и Уилем Дефо. По всичко проличава, че с увеличение въздействието на игрите тази наклонност ще се ускорява и занапред ще виждаме от ден на ден артисти, участващи по един или различен метод във виртуалните светове. Тенденция, от която могат да завоюват доста както самите актьори, по този начин и гейм заглавията, в които те ще се появят.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР