В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни

...
В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни
Коментари Харесай

Лъчезар Томов с мрачна прогноза: С новия щам всичко тръгва отначало

В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни варианти, която има капацитета да е по-лоша от втората. Това сподели в изявление за bТВ математикът Лъчезар Томов.

Той изясни, че това, което сега се преглежда като главен риск, е, че доста от тежко заболелите преди в този момент са в нараснал риск.

Математикът предвижда, че до края на февруари новите случаи на ковид за денонощие у нас ще са към 2000-2500.

„ От съвсем 10-12 дни имаме дейно репродуктивно число над единица, което значи, че сме във фаза на експоненциален растеж. И въпреки че сега той е муден, в случай че е непрекъснат, рано или късно ще се доближи до сериозен брой случаи – до 1500, 2500, 3500 дневно “, изясни Томов.
По думите му казусът е, че ситуацията се прави оценка по заболеваемостта, а не по репродуктивно число, а то би трябвало да е водещо при разбора на ограниченията и тяхната успеваемост.

„ От доста време имаме позитивно число. Започна да нараства от 14 януари по едно и също време със спада на междинната възраст на новоприетите. Това може да подскаже кой е моторът тук. Сега доближи до стойности към 1,2, на които се задържа. Това значи, че 10 души заразяват 12 “, разясни математикът.
Според него би трябвало да се проучва от кое място репродуктивното число се подвига, което значи да се тестват по-активно всички възрастови групи и вероятни места, а не да се заобикалят някои от тях, „ тъй като не са политически преференциални “.

Епидемията ще стартира изначало

„ Според доста мои сътрудници евентуално с тези нови варианти епидемията ще стартира изначало, което значи, че не може да разчитаме на хората, които са прекарали заболяването като щит. По-скоро тежко прекаралите са с нараснал риск “, разяснява Томов.
Той цитира думите на немски професор, който споделя, че епидемията стартира изначало при по-лош вирус със доста по-лесно разпространение.

„ Това значи, че първо ще стигнем до много по-голяма численост дневно, в случай че по този начин го оставим, преди да стартира да понижава. И второ - заради данните от Англия, че с 30% повече хора са приети в болница с този вирус, ще получим и още по-голямо препълване на лечебните заведения “, предвижда още математикът.

Ако стигнем отново същия брой случаи като през ноември, ще имаме не 8700, а над 10 000 заети кревати.

У нас имунизирането към момента върви постепенно

Според Лъчезар Томов в България към момента имунизирането върви доста постепенно. Той даде образец с Израел, където то към този момент дава резултат.
„ Но резултатът не е толкоз огромен, колкото си мислят хората, тъй като имунизират по време на експоненциален растеж и до резултата минават най-малко няколко седмици. У нас имунизирането не е с техните темпове “, сподели Томов.

По думите му развиването на заболяването демонстрира какъв брой несъстоятелна е концепцията, че коронавирусът може да бъде оставен да се популяризира, с цел да се реализира групов имунитет.

„ Той мутира и може да влезе в безконечен цикъл, при който всяка година непрестанно да умират повече и повече хора “, сподели математикът.
Според него не би трябвало родителите да се питат дали желаят децата им да бъдат тествани, а би трябвало да се създадат инцидентни извадки за антитела и антигенни проби в учебни заведения и детски градини, с цел да се наблюдава по какъв начин заболяването се развива там.

Лъчезар Томов е на мнение, че в България не се взимат най-хубавите ограничения, тъй като има доста стопански и политически ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР