В началото на зимата 67% очакват в идните месеци цените

...
В началото на зимата 67% очакват в идните месеци цените
Коментари Харесай

Българите очакват скок на цените

В началото на зимата 67% чакат в идните месеци цените да порастват, 22% - да останат същите, а 1% - да намалеят, съобщи БГНЕС.

Това са част от систематизираните данни за 2017 година на " Галъп интернешънъл ", основани на обичайния ежемесечен " Политически и стопански показател на " Галъп интернешънъл " - самостоятелното от външно финансиране проучване

През пролетта на 2017 година пристигна скок в упованията за покачване на цените на главните артикули, тъй като беше обявено идно покачване на цени на комунални услуги. По-късно този резултат беше притъпен.Така през 2017 година всеобщите упования за стопанската система сякаш не наподобяват толкоз отрицателно, колкото в предишни години, обобщават още от " Галъп интернешънъл ".

Песимизмът продължава като трайна наклонност, само че сякаш упованията стопанската система да се утежни трайно са даже по-малко от упованията да няма смяна.

През 2017 отрицателните упования се движат към 30%, за съпоставяне - равнищата трайно през последните години са били над 40%. Позитивните упования остават сред 10 и 15%.

В края на 2017 година 39% чакат стопанската система да остане в същото състояние. 30% - да се утежни и 14% - да се усъвършенства. Останалите се двоумят или не могат да преценяват.И във връзка с упованията за материалното състояние на фамилиите през 2017 година позитивните настройки - над 10%, сякаш също демонстрират малко по-високи стойности спрямо предходните няколко години. За съпоставяне - в предходното десетилетие рядко са прекосявали тази психическа граница.

В края на 2017 година 45% чакат материалното състояние на фамилията им да остане същото, 24% - да се утежни, а 13% - да се усъвършенства. Останалите не могат да отговорят.

От социологическата организация припомнят, че отрицателните упования за персоналните пари се движат в последните години към и над 20% - едни от най-ниските равнища за интервала от няколко години. С най-високи стойности, близо под 50%, останаха упованията материалното състояние на фамилиите да остане без смяна.

Т.нар. Индекс на материалните упования на " Галъп интернешънъл " се намира в една от най-високите си точки от години насам: -0,21. Индексът заема стойности от 1 до -1 и в последните две години наклонността е да остава на равнища оптимално близки под 0.Очаквания за безработица

След като 2017 година донесе и исторически ниски упования за безработица, в края на годината 41% от българите чакат безработицата да остане същата, 30% - да се усилва и 11% - да понижава. Останалите българи се двоумят. Очакванията безработицата да се увеличи останаха трайно на равнища под и към 30%, а над 40% към този момент считат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее.

Според разбора на " Галъп интернешънъл " политическите фактори въздействат съществено на икономическите упования.

Тенденцията на спад на негативизма е обвързвана и с повишаване на упованията икономическото състояние да не се промени - в случай че през последните месеци на 2014 година и през първата половина на 2015 година тези упования се движат към 30%, то в последните месеци на 2015 година и през 2016 година започнаха леко да порастват, с цел да останат през 2017 година близо под 40%.

През по-голямата част от тези няколко години упованията за възстановяване на стопанската система по традиция остават към и под 15% с обособени пикови моменти към смени във властта. По-трайно близки и надминаващи 20%, тези упования бяха единствено в първата фаза от годините на първия мандат на Борисов.

По традиция упованията за материалното състояние на личното семейство остават по-благоприятни спрямо общите стопански упования. Вероятно, общополитическият песимизъм (донякъде инерционен) не влияеше толкоз тук. Но и тук се откриваше въздействието на промените във властта, въпреки то да не повтаряше безусловно упованията за общото икономическо състояние.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР