В началото на заседанието на Министерски съвет, Борисов даде пример

...
В началото на заседанието на Министерски съвет, Борисов даде пример
Коментари Харесай

Премиерът плакал заради емигриращата майка на увредено дете

В началото на съвещанието на Министерски съвет, Борисов даде образец с репортажа за Красимира Обретенова - майка на 16-годишната Пасионария , излъчен през днешния ден по една от националните малките екрани. Жената съобщи, че напуща България, с цел да обезпечи по-достоен живот за щерка си и с цел да не взе участие повече "в издръжката на тази администрация”.

Премиерът изиска от общественото министерство да разбере какъв тъкмо е казусът с детето от репортажа и отговорните да бъдат уволнени.

"Социалният министър е на събитие, само че желая да видите какъв е казусът с дамата с детето, която я гледах сутринта по малкия екран. Какъв е този админ, дето кара дамата да обикаля. Ревах като ги гледах, персонално министър Бисер Петков да се занимае, по този начин ли е както го споделят. Няма ли човещина. Държавни пари, заплати взимат. Всичко да се почисти и да се назначат нови хора ", безапелационен бе Борисов.

Десетки майки и хора с увреждания през днешния ден излязоха на митинг пред Министерски съвет за промяна и за закон за персоналната помощ. Те желаят обстоен електронен указател на децата и възрастните с увреждания по болести, въвеждане на самостоятелна оценка на потребностите както за децата, по този начин и за възрастните, налична среда, достъп до обучение, налично и качествено здравеопазаване, до терапия и рехабилитация, както и промяна в здравната експертиза.

Протестиращите упорстват да се осъществя Плана за използване на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и подписването на факултативния протокол към Конвенцията. Това е шести следващ митинг на майките на деца с увреждания. Т е носеха черни балони и тениски с надпис "Системата ни убива " и афиш "Не уврежданията убиват децата ни, а страната ".

Рени Евстатиева, майка на към този момент пълнолетно дете с увреждане, сподели, че в този момент настоящият Закон за интеграция на хората с увреждания е стар и не е настоящ. Ние желаеме нов закон с нормативна база, която да урежда правата на хората с увреждания и под, и над 18 години, който да обезпечи качествена персонална оценка на всеки поотделно и той да получава от страната това, което му би трябвало, а не да се изсипват едни средства вкупом, които до 18 години не се разходват обикновено, а след 18 години, когато има практическа потребност, поради повече заболявания както на родителя, по този начин и на детето, те са незадоволителни. Тя добави, че новият закон би трябвало да обезпечи държавна поддръжка за рехабилитатор, логопед, всевъзможен тип помощ, от която човек има потребност. По думите й това е холандският модел, който се е потвърдил като най-работещия в света.

В отговор на въпрос дали са имали среща със обществения министър Бисер Петков и до каква степен са задоволени от казаното от него, че следващата година средствата за хората с увреждания, навършили пълноправие, ще бъдат повече, Евстатиева сподели, че някои от майките са се срещали с министъра и е имало някаква форма на съгласие във връзка с настояванията, само че до момента държавното управление изрично не се е заело с тях.

"Това "догодина " на нас не ни прави работа, тъй като ние не живеем от следващата година, а в този момент. Ние се грижим всеки ден за тези хора и имаме големи разноски, които не можем да покрием ", добави майката.

Снежинка Захариева от Русе, майка на близнаци с церебрална парализа, съобщи, че желае да се прави персонална оценка на потребностите на всеки човек, защото всяко дете е с самостоятелни потребности. Тя описа, че едното й дете е 100 % инвалидизирано и не може да върви, а другото е с по-ниско равнище на увреждане. По думите й тя не може да запише първото дете в учебното заведение, което е най-близко до обществения център, който посещава, защото средата не е налична. Тя добави, че детето се нуждае и от нова количка, с цел да може да излиза на открито, като количката коства 2500 лева и тя би трябвало да покрие разноските с персонални средства.

Протестиращите майки се разграничиха от митинга, проведен преди дни от националнопредставените организации на хората с увреждания. Те показаха, че не са били поканени и съгласно тях протестиращите тогава са желали само отдръпване на експертизата за работоспособността и опазване на статуквото, а не цялостна промяна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР