В началото на юни видяхме рядко добри новини на политическия

...
В началото на юни видяхме рядко добри новини на политическия
Коментари Харесай

7 компании, в които да инвестирате в случай на рецесия

В началото на юни видяхме рядко положителни вести на политическия фронт, откакто Доналд Тръмп анулира плануваните мита, с които заплаши по-рано Мексико. Инвеститорите обаче, не трябва да се заблуждават - заплахата от криза към момента е доста огромна.

Всички знаят какъв брой деятелен и непредвидим може да е президентът Тръмп. Само преди няколко месеца политическите и пазарните анализатори показваха оптимизъм и говореха за съвсем сигурна договорка сред двете най-големи стопански системи. Оказа се обаче, че тази обстановка на " краткотрайно помирение " може бързо да излезе от надзор.

И колкото по-дълго продължава тази комерсиална война, толкоз по-големи и трайни се чакат да са последствията от нея. Не е инцидентен фактът, че президентът Доналд Тръмп сложи нещо, като ултиматум на своя китайски сътрудник за намиране на решение и съглашение на срещата на Г-20 в Япония, в края на този месец.

Федералният запас в този момент наподобява по-загрижен от криза в сравнение с от инфлация.

Паричният пазар планува понижаване на ставката на федералните лихви през 2019 година. Това допуска 60% възможност за криза, която да стартира през идващите 12 месеца. Дългосрочните доходности пък, допускат 28% късмет за криза в идващите 12 месеца

Дейвид Розенберг, основен икономист и пълководец в основаната в Торонто компания за ръководство на активи Gluskin Sheff има вяра, че покачването на лихвите от страна на Фед към този момент е направило криза съвсем сигурна и е прекомерно късно да се предотврати стопански спад, като се обърне курсът.

Изследванията на Розенберг сочат, че 10 от 13-те предходни цикъла на нарастване на лихвените проценти от Фед, или 77% от тях, за интервала сред 1950 и 2006 година приключват с криза. Настоящият цикъл стартира през декември 2015 година, когато федералните лихви бяха нараснали за пръв път.

За всички, които чакат щатската и международната стопанска система да влязат в криза, специалистите предлагат " защитни и нециклични " компании. Ето някои такива, които могат да съставляват интерес за вложителите в среда на криза, показани от изданието InvestorPlace:

Kimberly Clark (KMB)

За множеството американци рецесията изисква бюджетиране и ограничение на разноските до най-важното. Данните демонстрират, че потребителите няма да се откажат от всички дискреционни покупки, като да вземем за пример евтини развлечения, или артикули от първа нужда, създавани от компанията.

В този подтекст една от най-хубавите акции, които вложителите биха могли да се закупят, при положение на криза, са тези на Kimberly Clark. Компанията потвърди, че може да се показва добре и по време на рецесията през 2008-ма година. Нетната й облага се намали през 2008-ма година, само че означи растеж през идната година, макар развихрилата се рецесия.

Това просто демонстрира, че когато се стигне до криза, най-хубавите акции постоянно са най-очевидните.

Duke Energy

Ако забележим криза, то това може да е една позиция, която да обмислите за портфейлите си. Тезата при компанията е доста ясна - всички ние се нуждаем от сила, с цел да зареждаме цифрово обвързвания си живот. Дори най-затворените общности не могат да си разрешат да бъдат отрязани от жизненоважни източници на сила.

И до момента в който при криза множеството хора лимитират разноските си за артикули и услуги, тези за комунални услуги са едни от дребното, които остават непроменени и непокътнати.

Подобно на компанията нагоре и акциите на Duke са потвърдили, че са добър бранител при положение на криза. Печалбата й за интервала 2008 и 2010-та година се сви внезапно, по отношение на 2007-ма година. През 2011-та година обаче, резултатите се възвърнаха устойчиво, надхвърляйки предкризисните си равнища.

RCI Hospitality

Ако желаете да изберете най-хубавите акции против възможна криза, би трябвало да поддържате нещата елементарни. Това значи да се насочите към имена на компании, които са потвърдили, че са постоянни в моменти на компликации.

Копманията насочена към " порока " е устойчива по време на криза и го потвърди по време на рецесията през 2008-ма година. Лошото показване на акциите й - намаляване от 19% през тази година, могат да са различен претекст за вложителите да се насочат към тях. Това в среда на мощно покачване на щатските показатели.

Точно в този момент, неустойчивостта при компанията, държи консервативните вложители встрани. Въпреки това, в случай че забележим криза, RCI може елементарно да влезе в листата на най-хубавите за пазаруване компании.

Anheuser Busch Inbev

Anheuser Busch има няколко известни марки бира. Сред тях са Michelob Ultra, Budweiser и, несъмнено - Bud Light. Много по-често свързвана с положителни реклами, компанията е добре разпознаваема измежду потребителите.

Два са моментите, които вършат акциите й привлекателни. В неотдавнашно изследване, бирата Bud Light се класира като обичаната бира на Америка. Потребителите очевидно я дефинират, като " питейна и освежаваща ". В допълнение, бирите с марка Anheuser Busch съставляват по-голямата част от топ 10 на желаните бири в Америка.

Някои научни проучвания демонстрират, че в несъгласие с общоприетото разбиране, сложните времена на криза могат да са свързани с по-сериозна консумация на алкохол.

AMC Entertainment (AMC)

По време на смутни и сложни времена, потребителите желаят евтини развлечения, с които да не помнят проблемите си. И тази компания, оперираща с кина в Съединени американски щати и Европа, е логически избор.

Лошите й резултати през последното тримесечие изстреляха книжата й до рекордно ниски стойности. В случай на криза обаче, те могат да се " преродят " и още веднъж да станат " забавни " за вложителите.

Waste Management (WM)

Финансовията гуру Робърт Кийосаки един път сподели, че " паричните средства са отпадък ". Експертът по ръководство на отпадъците Waste Management, най-вероятно би се съгласил с тази теза, в дословния смисъл.

И покупката на акциите на компания, която ръководи отпадъците може да е един добър ход в миг на криза. Дори и размерът на боклука да намалее при криза, той въобще не изчезва. Камионът за отпадък ще пристигна и ще извърши своя дневен обред.

Трябва да се означи, че по време на рецесията от 2008-ма година, акциите на компанията съвсем не бяха наранени. Дори в противен случай. Те стартираха покачване, което докара до учетворяване на цената им за последните 10 години.

По-важното е, че Waste Management се уголемява и насокоро закупи съперник в пространството - Advanced Disposal в договорка за 3 милиарда $. Тъй като главният съперник излиза от картината, Waste Management остава единственият и най-логичен избор за вложителите, които се опасяват от криза.

Barrick Gold

Няма по какъв начин да приказваме за криза и да не погледнем към златото. Жълтият метал е може би единственото нещо, което се счита за нещо положително и скъпо в моменти на рецесия и компликации.

Спот цената на метала най-сетне стартира да се покачва през май. Единственото шокиращо нещо е, че това се случи толкоз късно, в случай, че сме затънали в дълбока политическа рецесия и комерсиална война.

И в случай че не желаете да притежавате физическо злако, което може да е едно много мъчно и скъпо начинание, може би е добре да помислите за акции на Barrick Gold - най-голямата добиваща злато компания в света.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР