В началото на юни ще започнат археологическите проучвания на укрепения

...
В началото на юни ще започнат археологическите проучвания на укрепения
Коментари Харесай

Започват разкопките на крепостта "Лютица"

В началото на юни ще стартират археологическите изследвания на укрепения феодален град Лютица, оповестяват от Националния исторически музей (НИМ). Селището се намира в Община Ивайловград и през средновековието е било част от отбранителната система на България против византийци и латини. Разкопките ще продължат до юли, като археолозите се надяват да открият нови и още по-добре непокътнати монументи на средновековната ни просвета. Археологическият екип включва експерти от НИМ, НАИМ-БАН, Археологическия музей на Велико Търново, Нов български университет и Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

В последните шест археологически сезона в границите на крепостта е била проучена постройка в непосредствена непосредственост до нейния вход, ситуирана на повърхност от 190 м. кв. Тя е запазила в руините си отпечатъка на близо тривековното си битие. Находките показват материалната просвета от X-XI век и XIII век, както и предмети от по-ранната употреба на хълма от IV - II век прочие Хр. От бранша досега са събрани над 250 монети и десетки предмети от бронз, желязо и кост.

Една от най-впечатляващите находки е бронзова шпора с изображения на драконови глави. Тя е относително по-малка от общоприетите стоманени шпори за всеобща приложимост при конниците през средновековието.

Гравюрите на дракони са с позлата, а шипът, чието пирамидално сечение също прилича глава, има завършени ямки за очи, които са запълнени със стъклена паста със наследник цвят. Друга находка е чучур от дестилационен съд. До момента са събрани пет от тях, само че не е открит нито един изцяло непокътнат, каквито има от Дуросторум (Силистра).

Причината за това е, че в последните си дни постройката е била употребена за реорганизация на крепостната стена. Всеки камък с вярна форма е бил употребен за ремонта, а останалите са разтрошавани на място за произвеждане на слепващи строителни материали. При това проведено разрушение, керамичните остатъци са раздробени, а по-едрите предмети са извадени, показват от НИМ. През 2017 година се навършват 15 години от първата археологическа акция на Лютица.

В началото на 2002 година по самодейност на Националния исторически музей и на проф. Божидар Димитров стартира първата експедиция на към момента едва познатия монумент. След двумесечно почистване и картиране на непокътнатите крепостни стени, екипът, ръководен от доцент доктор Бони Петрунова, е показал добре непокътната цитадела с повърхност от над 26 дка - кули, уреди и два християнски храма.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР