В началото на юни над Червената планета се разрази прашна

...
В началото на юни над Червената планета се разрази прашна
Коментари Харесай

НАСА не намери марсохода Opportunity след прашната буря

В началото на юни над Червената планета се развихри прашна стихия. От дребен локален феномен тя се трансформира в събитие с планетарен мащаб. Прахът покри марсохода Opportunity, заради което галактическата организация трансферира роувъра в режим на хибернация, до момента в който отмине бурята. Сега НАСА стартира да търси марсохода, само че те към момента опитите са несполучливи, оповестява Universe Today, представен от OFFnews.

Прашната стихия улови роувъра в Долината на Устойчивостта (Perseverance Valley). Самият феномен не е необичаен. Обикновено това се случва през лятото, когато планетата стига до перихелия си (най-близката точка на орбитата си към Слънцето). По това време въглеродният диоксид, заледен в полярната шапка на южния полярен район се изпарява. Атмосферата се сгъстява, температурата се покачва, поради което праховите частици се издигат. В този случай облаците от прахуляк могат да доближат височина от 60 километра.

Последният път, когато прашна стихия обхвана  марсохода Opportunity през 2007 година,  комуникацията прекъсназа две седмици. Този път мащабът на катаклизма е доста по-голям. Според НАСА, в случай че бурята се появи на Земята изумената повърхност ще надвиши територията на Северна Америка и Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР