В началото на юни две фирми – „Артекс – Златен

...
В началото на юни две фирми – „Артекс – Златен
Коментари Харесай

Мариан Башур вече може да бъде съден за нанесени щети на "Артекс"

В началото на юни две компании – „ Артекс – Златен век “ и „ Артекс инженеринг “ внесоха две искови молби в Софийски градски съд против Башур и другия лидер на митингите Николай Вапцаров и им желаеха по 100 000 лева обезщетение за непозволено увреждане по Закон за задълженията и договорите. Твърденията са за уронено положително име и комерсиална известност на двете компании посредством постове във фейсбук.

На 19 юни арбитър Георги Иванов от Софийски градски съд приключи делото против Башур с аргумента, че юридически лица не могат да претендират компенсации за неимуществени вреди, защото изпитването на болки и премеждия е присъщо на хората, не на компаниите. В определението си арбитър Иванов бе показал също, че сдруженията могат да търсят сметка за накърнения престиж посредством искове за имуществени вреди, чийто размер се потвърждава в хода на делото.
Другият иск – против Никола Вапцаров, е признат за позволен от различен състав на Софийски градски съд.
От „ Артекс “ са оспорили прекратяването на делото против Башур пред Софийския апелативен съд.

А с определение от 9 юли втората инстанция афишира, че арбитър Георги Иванов не е бил прав. Докладчик по проблема в САС е Елизабет Петрова, ръководител на състава – Алексей Иванов.
Според апелативните съдии, Софийски градски съд е избързал и авансово е направил преценка дали от „ Артекс “ в действителност са претърпели твърдяните от тях вреди. А този въпрос се изследва и взема решение в хода на съдебнотто произвеждане и последвадващотто го изговаряне на съда. Затова искът на двете компании е позволен, а прекратяването – погрешно и делото се връща на градския съд за разглеждане. Определението на САС е дефинитивно.

Какво декларират от Софийския апелативен съд?

„ Допустимостта на производството по предявен неоправдателен иск се преценя с оглед съществуването на процесуални предпоставки за съществуването и надлежното практикуване на правото на иск от ищеца и от неналичието на процесуални спънки за това.
По делото страните са правосубектни и дееспособни лица, дефиниран е юридически спор сред тях и е налице съответно към изказванията в обстоятелствената част на ИМ искане към съда. Заявеният спор е подвластен на гражданския съд. Твърденията в исковата страна обосновават процесуалната легитимация на страните. Доколкото исковете са неоправдателни ищците имат интерес от търсената отбрана. Не са налице- или най-малко на този стадий не се установяват- процесуални спънки за съществуванетко и надлежното практикуване на правото на иск от страна на ищците.

Развитите от първоинстанционния състав претекстове касаят основателността на иска- проучен е въпроса дали ищецът фактически е претърпял твърдяните от него вреди. Проверката на верността на изказванията на ищеца, съдържащи се в ИМ, е изговаряне на съда по основателността на претенциите.

Eто за какво актуалният правосъден състав приема,че предявените искове за възнаграждение на обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от ищците- търговски сдружения – са възможни, заради което и определението на Софийски градски съд от 19.06.2019 година се явява незаконосъобразно и следва да бъде анулирано.

Протестърът Мариан Башур и брат му Жорж Башур се оказаха в скица за завличане на ДСК лизинг, сподели инспекция на медиите. Няма софиянец, който да не помни някогашния Детмаг в центъра на София. Най-малкото тъй като оттова са му купили най-малко един подарък като дете. Сега тази постройка е благосъстоятелност на ДСК Лизинг. Небеизвестната компания БТ Пропъртис ЕООД подписва контракт за лизинг за пространствата на някогашния Детмаг през септември 2007-а. Представител на лизингополучателя е Жорж Фади Башур, който е женен за фолкпевицата Емилия. Той има и други сдружения, занимаващите се с недвижими парцели. Сред тях са Интер Булгериън Пропъртис Силвър ЕООД, Интер Булгериън Пропъртис Ред ООД и Ню Юръп Пропъртис ЕООД. По време на сключването на лизинговия контракт Башур е бил мажоратирен акционер в Пропъртис Дивелопмент АД - сдружението притежател на БТ Пропъртис, след което трансферира дяловете си на Крум Лазев.

По някое време тези пространства се ръководят и от компанията на Мариан Башур – Casa Real Estates, както написа във фейсбук страницата й. Компанията се оказа, че дължи на Национална агенция за приходите към 111 000 лева, които не е ясно от какво са насъбрани, сподели информация в Бивол.
През май 2008 година БТ Пропъртис се захваща с реконструкцията на някогашния Детмаг, като планът планува той да бъде преустроен в шест обособени обекта - магазини с номера от 1 до 6. Първите пет магазина са приключени и пуснати в деяние, само че шестият си остава на стадия недодялан градеж. Според представители на ДСК Лизинг до края на 2008 година техният контрагент БТ Пропъртис си е плащал относително постоянно. През идващите няколко месеца сдружението почнало да бави вноските или да ги заплаща отчасти. След април 2009 година обаче напълно прекратило заплащането.

Но отговорностите по контракта за лизинг не са по никакъв начин дребни, защото общата му стойност е 25 млн. евро. В края на септември 2011-а до БТ Пропъртис ЕООД е изпратена покана за заплащане на дължимите, според контракта за лизинг, суми. Освен това сдружението е предизвестено, че при несъблюдение, договорът за лизинг ще бъде преустановен. И защото в посочения период за непринудено осъществяване БТ Пропъртис ЕООД не прави заплащане, при започване на октомври 2011-а договорът за лизинг е преустановен.
Както се споделя, кредиторът не си поплюва. Но демонстрира и известно достойнство: поканва наемателите на магазините, намиращи се в постройката, да сключат нови контракти за наем. Този път с ДСК Лизинг, в качеството му на притежател на парцела. На тези от тях, които не желаят, е предоставена друга опция: да освободят магазините до края на октомври.
На 3 ноември 2011-а ДСК Лизинг получава писмо от БТ Пропъртис, което предлага да купи Детмаг. Следва прелюбопитна преписка. Лизинговата компания показва подготвеност за договаряния, само че едно от изискванията й е кандидат-купувачът да заплати 25 млн. евро. Последвалата контраоферта обаче е за 6.5 млн. евро. Разликата е толкоз очебийна, че стопяването й се оказва невероятно.

Тогава БТ Пропъртис прибягва до различен ход. С писмо от 18 ноември 2011-а сдружението насочва до ДСК Лизинг АД искане да му бъде възобновена сумата от 1 855 759.61 лева като обезщетение за осъществени усъвършенствания в парцела. От лизинговата компания обаче преценят, че няма каквото и да е съображение за сходна рекламация. Ето за какво отговорът й е, че в общите условия към прекратения контракт за лизинг е планувано...всяка смяна, трансформация и/или в допълнение инсталирана към недвижимото имущество движимост стават благосъстоятелност на лизингодателя, без лизингодателят да дължи обезщетение. Нещо повече, напомнено е, че лизингополучателят е приел парцела, предмет на контракта за лизинг, без каквито и да е възражения или забележки.
На 1 декември 2011-а сдружението БТ Пропъртис продава хипотетичното си взимане от 1 855 759.61 лева, за които претендира, че ДСК Лизинг му дължи, на БГ Билдинг Консулт ООД (колекторска фирма). Още на идващия ден новият притежател на вземането желае от Пернишкия областен съд да допусне поръчителство на предстоящ иск по тази сума, като наложи забрана върху парцела на ДСК Лизинг - въпросния сутеренен етаж и мецанин на някогашния Детмаг.

Следват няколко прелюбопитни изводи. Оказва се, че компанията покупател на вземането не е коя да е. Тя е благосъстоятелност на Юлиян Иванов и на Застрахователен брокер Експрес АД. Въпросният брокер е обвързван с Юпитер Лизинг най-малкото тъй като Иванов е в нейния мениджмънт. Лизинговото сдружение е основано през 2004-а от финансистката Славка Иванова, бивш основател и някогашен изпълнителен шеф на Кредит Експрес Банк (сега Токуда Банк) и на застрахователно сдружение Юпитер, чийто лиценз бе лишен през 2005-а. Тогава неин съмишленик и непосредствен другар бе небеизвестният Чавдар Държиков.
Същият този Държиков се явява бранител на ползите на БГ Билдинг Консулт, на БТ Пропъртис и на още едно сдружение - Трай Макс България, за което ще стане дума по-късно. При това, както се вижда, той се оправя много сполучливо, тъй като съдът в Перник почита желае на компанията и постанова запор върху постройката на някогашния Детмаг.
Юристите на ДСК Лизинг обаче са на мнение, че правосъдното решение е в нарушаване на чл.391, ал.1, т.2 от Гражданскопроцесуалния кодекс, който планува компанията, искаща запора, да даде съответната гаранция. Тя е нужна, ако бъдещият й иск не бъде почетен, а наложеният запор нанесе вреди на притежателя на възбранения парцел. Но, съдът е икономисал финансови неудобства на БГ Билдинг Консулт и по този начин на процедура му е развързал ръцете да блокира всевъзможни опити на ДСК Лизинг да печели от личния си парцел. Последвалите събития демонстрират това.

След като приключва взаимоотношенията си с БТ Пропъртис, ДСК Лизинг подписва на 15 декември 2011-а контракт за наем на магазин 'b96 в постройката на ул. Съборна 'b95 с Глобал Брандс Ритейл ЕООД. На същата дата обаче лизингодателят е известен, че БТ Пропъртис дава чартърен същия магазин 'b96 на Трай Макс България ЕООД - сдружение благосъстоятелност на сирийския жител Незар Филип Надиа. За отбелязване е, че то е записано на същия адрес - София 1404, ж.к. Манастирски ливади-Б 61, вх. Д, на който са регистрациите на фирмите на Жорж Фади Башур - индивида, сключил през 2007-а контракта за лизинг на Детмаг от името на БТ Пропъртис. Само номерата на офисите са разнообразни.
На един и същи адрес в Перник пък се намират фирмите БТ Пропъртис и БГ Билдинг Консулт. На 19 декември 2011-а, зад тила на притежателя, Трай Макс България поема контрола над постройката. Казано по-просто, поставя охранителна система и сменя патроните на вратите. Предновогодишно ДСК Лизинг въпреки всичко съумява да вкара във притежание на магазин 'b96 своя наемател Глобал Брандс Ритейл ЕООД. Но драмата не завършва дотук.
На 13 януари 2012-а в ДСК Лизинг АД е получена информация, че пред магазин № 6 на ул. Съборна се намира частният съдия-изпълнител Веселка Любенова, която прави въвод във притежание. Пристигналите на място представители на ДСК Лизинг АД откриват, че съдия-изпълнителят прави това въз основа на изпълнителен лист (за предаване на държането на имот), публикуван от Пернишкия областен съд по искане на Трай Макс ЕООД. Веселка Любенова е известена от представителите на ДСК Лизинг АД, че сдружението е притежател на парцела, че договорът за лизинг, подписан с БТ Пропъртис ЕООД, е преустановен, както и че парцелът е предаден в държане на Глобал Брандс Ритейл ЕООД на съображение на контракт за наем, подписан сред него и ДСК Лизинг АД.

Представени са й съответните документи, удостоверяващи тези условия. Любенова обаче не е сметнала за нужно да се съобрази с тях и вместо да отсрочи дейностите си и да ревизира показаните й документи, вкарва във притежание Трай Макс България. Така се стига до неуместната обстановка, притежателят на парцела да не може да разполага с него и да получава доходи от отдаването му чартърен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР