В началото на юли в руските колонии започват да пристигат

...
В началото на юли в руските колонии започват да пристигат
Коментари Харесай

Русия започна да изпраща затворници на фронта в Украйна

В началото на юли в съветските колонии стартират да идват вербовчици. Те избират пандизчии с военен опит и им дават обещание високи заплати, опция да служат на родината и най-важното - цялостна прошка. Ако оцелеят на фронта. Ако не - околните им ще получат обилно обезщетение.

Първите пандизчии към този момент са на фронта. Засега е известно за към 200 пандизчии, които водят война или разминират. Половината от ростовските колонии със непоколебим режим към този момент са съвсем опустели, оповестява шефът на правозащитната организация " Русь седящая " Олга Романова. Преместени са и доста пандизчии от колониите в Курск, Брянск и Рязан. Предполага се, че на тяхно място ще бъдат доведени украински военнопленици.

С вербовката се занимават чиновниците на Федералната работа за сигурност /ФСС/ и частната компания " Вагнер ", прочула се с жестокостта си при военни интервенции в Африка. " Вагнер " е благосъстоятелност на един от околните другари на съветския президент Владимир Путин - олигарха Евгений Пригожин. " Днес на вертолет долетя персонално Пригожин и стартира пропаганда. Накрая към 150 от 800 пандизчии попълниха анкета, че желаят да отидат на фронта. Обещават им, че след няколко дни ще ги подложат на инспекция с полиграф и по-късно - незабавно в Украйна ", споделя пандизчия, излежаващ присъда в колония за някогашни военни, служители на реда и прокурори пред правозащитния план Gulagu.net.

 



" Вагнер " набира хора освен измежду пандизчиите

 

Пригожин разказал на пандизчиите, че персонално е лежал в пандиза 10 години (през 1981-1990 година за обир), и заречен, че военните ще се отнасят към пандизчиите " с цялото почитание ".

Източник на телеграм канала " Можем да разбираем " прецизира, че Пригожин е бил в две колонии в Рязанска област. Журналистите са открили, че на 21 юли двата самолета на Пригожин са изхвърчали от Москва и Санкт Петербург в незнайна посока - сензорите за следене са били изключени.

 

За вербовката на пандизчии се разбра от видео,

 

публикувано от Gulagu.net на 10 юли. На него се вижда процесът на вербовка в една от колониите в Адигея. Видеото е снимано в Изправителна колония - 1 в село Тлюстенхабл. Агитацията е проработила - 300 души са се съгласили да отидат на фронта. По данни на Gulagu.net този тип готовност към този момент е засегнала над 10 000 души.

" На пандизчиите непосредствено се споделя, че те няма да имат документи, нито пък телата им ще бъдат предадени на околните им. Който остане жив, ще получи пари. Почти не дават опция да се намерения или да се разиска с околните. В нощта на 2 против 3 юли от колонията бяха изведени първите доброволци ", споделя източникът на Gulagu.net.

Изданието " Важни истории " заяви, че вербовчици са ходили и в Изправителната колония-6 в Обухово, където са предложили контракти за половин година с частната военна компания " Вагнер ". Роднина на един от пандизчиите разкрил, че на всеки са обещавали 200 000 рубли /3370 евро/ и освобождение от наказване. " На пандизчиите се изяснява, че нацистите в Украйна са доста добре готови и е мъчно да бъдат открити. Затворниците ще бъдат в авангарда и не всички ще се върнат. Отначало казвали, че ще се върнат към 20%, след това признали, че съвсем никой няма късмет.

 

Който оцелее, ще получава по 200 000 рубли на месец,

 

300 000 рубли при тежко раняване и прошка. А фамилията на всеки умрял ще вземе 5 млн. рубли /84236 евро/. Всичко е било устно, нищо - черно на бяло ", споделя той пред " Важни истории ".

Далите единодушие незабавно се изпращат на детектор на лъжата. " Питаха ме дали бих избягал в Украйна, в случай че имам опция, по какъв начин се отнасям към съветските управляващи, към президента Путин ", споделя Павел, който най-после въпреки всичко се отхвърля.

Осъдените пишат заявки, че са подготвени непринудено да се включат в " спецоперацията ". Посочват и лице, което ще получава парите - възнаграждението или компенсацията. Някои пандизчии са карани да запишат единодушието и на видео.

 



Много от пандизчиите се изкушават от офертата, макар дребния късмет за оцеляване

Най-много се търсят пандизчиите с военен опит. Но защото те не са задоволително, " новобранците " минават двуседмична подготовка - нормално в колония с по-лек режим.

Според Олга Романова най-често предпочитание да отидат на фронта показват наказаните за грабеж, въоръжен грабеж, голям брой обири, продажба на опиати и нанасяне на тежки телесни повреди. Осъдените за убийства, педофилия и изнасилвания не са мечтани. 

Според английското разузнаване и Американския институт за проучване на войната набирането на доброволци измежду пандизчиите е сигурен знак, че

 

съветската войска изпитва компликации с попълването на персоналния състав.

 

Украинското разузнаване твърди, че Русия възнамерява да наеме от колониите към 10 000 души, като огромна част от тях ще бъдат трансферирани в региона на Изюм, Славянск и Бахмут, където сега се водят тежки сражения с доста жертви.

По данни на правозащитни организации вербовчиците към този момент са посетили колониите в над 15 съветски района. Пресслужбите на колониите обаче опровергават всички сходни известия, а управлението на пандизите твърди роднините, че това са единствено клюки.

В същото време в съветската войска се отнасят сурово към военнослужещите, които не желаят повече да водят война в Украйна. Край град Брянка, в Луганска област, която се управлява от съветските военни, под стража

 

са арестувани няколкостотин искащи да се уволнят от армията,

 

оповестява, базирайки се на близки на арестуваните и на правозащитни организации. Според " Верстка " там са най-малко 234 военнослужещи.

Майките на двама от военнослужещите - Артьом Горшенин и Никита Лазарев от основаната в Абхазия инженерно-сапьорска рота, описаха пред публицисти, че откакто началството отказало да одобри рапортите за уволняване, група военнослужещи, воювали три месеца и половина, са напуснали позициите в Херсонска област и независимо се добрали до комендатурата в Крим. Там им дали обещание, че ще ги изпратят през Ростовска област в Абхазия, където ще могат да прекратят договорите си. Но в действителност от Ростовска област ги изпратили в Брянка.

" Първоначално ги държали в постройката на учебното заведение, където имало над 160 души, а след това ги разделили на групи от по 20 души и ги заключили в мазето ", споделя майката на Артьом Горшенин. Охранявали ги " музиканти " - евентуално става дума за наемниците на " Вагнер ". " Спим на носилки, нямаме електричество, храна - също. Казаха ни, че в никакъв случай няма да се върнем вкъщи. Първо арест, след това - съд ", написал на майка си Артьом, който съумял да скрие един от телефоните си.

 



Нежелаещите да водят война се държат в ужасни условия в спонтанния " арест "

Бащата на различен 23-годишен военнослужещ, че неговият наследник води война в Украйна от края на март, само че при започване на юли написал доклад за уволняване и се оказал в мазето в Брянка. " Дали са им избор - от мазето могат да излязат, като се върнат в своята част и продължат да водят война, или като бъдат трансферирани в друга част на фронта ", споделя той.

В Брянка се намират и 20 военнослужещи от 11 десантно-щурмова бригада от Бурятия, които също са написали рапорти за уволнения. Нито един от рапортите обаче не е бил прегледан. На 21 юли роднините на девет от арестуваните от тази част.

Журналисти съумяха да приказват и няколко

 

военнослужещи, чиито фотоси бяха поставени на " таблото на позора "

 

във войстова част 74814 в Будьоновск, където се базира 205 мотострелкова бригада. 25-годишен ефрейтор споделя, че е служил в частта две години и половина и тъкмо преди войната му се родило второ дете. Обещали да му дадат отпуск, само че вместо това на 26 февруари го пратили на фронта. Там прекарал два месеца, през които " нито един път не съм се къпал ". " Техниката аварираше на всеки 5-10 км и ние просто я изоставяхме. Заповедите бяха неверни - къде отиваме, за какво, каква е задачата? Изобщо не беше ясно ", споделя той. Написал доклад за уволняване и дружно с няколко свои сътрудници се отравили към Русия. Изминали 220 км за едно денонощие. " Да ми окачват фотографията където желаят. Все ми е тая. Върнах се поради фамилията си ", споделя той.

 



 

Друг военнослужещ споделя, че е решил да се уволни, тъй като желал да живее. " Въобще не ни споделяха нищо. Излъгаха ни, че отиваме на учения. Нямахме нищо - ни бронежилетки, ни каски, ни храна, ни вода ", изяснява той. На въпрос по какъв начин тогава са се прехранвали, той дава отговор: " Честно ли? Всеки самичък се оправяше ".

Не е известно какъв брой съветски военнослужещи са се отказали от присъединяване във войната. За 1559 случая са писали медии, още 234 души са под стража в Луганска област. Според правозащитните организации обаче евентуално става дума за хиляди, даже десетки хиляди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР