В началото на януари саудитският крал Салман бин Абдул Aзиз

...
В началото на януари саудитският крал Салман бин Абдул Aзиз
Коментари Харесай

Иранският сценарий диша във врата на Саудитска Арабия

В началото на януари саудитският крал Салман бин Абдул Aзиз реши да разблокира 52 милиарда риала (около 11,4 милиарда евро) под формата на бонуси и надбавки, с цел да поддържа покупателната дарба на саудитците. Неслучайно това идва в миг, когато Иран изпитва вълна от митинги против възходящите разноски за живот, написа основаното в Лондон арабско онлайн издание " Рай ал-Яум ".

Иранските митинги започнаха в град Машхад, вторият по величина в страната, след скок на цените на яйцата и най-общо на разноските за живот. Тези стопански претенции се трансфораха последователно в политически. Президентът Хасан Рохани беше упрекнат, че не е спазил обещанията си за разцвет и битка против бедността и корупцията.

Изглежда цените в Саудитска Арабия също са се нараснали внезапно и това се случва навръх 1 януари поради въвеждането на Данък добавена стойност (5%) и внезапното понижаване на някои дотации, като тази за бензина, чиято цена съвсем се е удвоила. Реакциите, които можеха да се следят в обществените мрежи, демонстрират, че недоволството в страната е мощно дотам, че не е изключено да станем очевидци на събития, сходни на следените в Иран. Без подозрение, саудитският крал е имал за цел да предотврати експлоадирането на сходни улични митинги.

Скъпи военни интервенции

Саудитските медии приветстват иранците, когато упорстват управляващите да прекратят интервенционистката си политика и да спрат да наливат колосални суми в съюзнически политически групи (често шиитски милиции) в района и по-специално в Сирия, Ливан, Газа, Йемен. Но същите тези медии не помнят, че личната им страна харчи милиарди за районни интервенции, изключително в Йемен, само че също по този начин и по-малко непосредствено в Сирия. Нещо повече, уахабитското кралство подкрепя режима на маршал Абдул Фатах ас-Сиси в Египет, като му даде повече от 30 милиарда риала (около 6,6 милиарда евро).

През 2011 година някогашният крал на Саудитска Арабия, починалият Абдулла, беше разблокирал кокетната сума от 130 милиарда $ под формата на разнообразни и разнородни дотации (включително обилни нараствания на заплатите на служителите на реда и военните, както и стратегии за жилищно строителство). Тогава задачата беше страната да бъде защитена от вълната от арабски революции, която беше засегнала Тунис, Египет, Либия и Йемен. Крал Абдулла се беше възползвал от доста по-благоприятна обстановка, с валутни запаси в размер на 800 милиарда $ и цена на петрола от 120 $ за барел.

През последните три години саудитската страна има бюджетни дефицити. За 2018 година дефицитът е бил изчислен на 200 милиарда риала (около 44 милиарда евро), само че към това би трябвало да се прибавят и 52 милиарда риала спомагателни разноски.

Разбира се, в кратковременен проект режимът наподобява съумя да си купи обществен мир, само че в дълготраен проект същите аргументи ще доведат до същите последствия. С други думи, в случай че структурните проблеми на саудитската стопанска система продължат, повдигането на цените и налагането на нови налози не могат да бъдат постоянно отлагани или обезщетени и рискът недоволството да избухне остава.

Методът на борба

Тези дни крал Салман отбелязва третата годишнина от от възкачването си на престола. Той прекатурна доста неща в своята страна. Първоначално отстрани поредно двама престолонаследници, с цел да разреши на личния си наследник Мохамед бин Салман да се трансформира в пряк кандидат за трона. След това точно този престолонаследник разгласи невиждан план за икономическа рационализация, както и публични промени, изключително в интерес на дамите (като да вземем за пример удостоверение за ръководство на моторни транспортни средства). Същевременно той пое риска да разхлаби чарковете на режима, в чиито първи редици са формалните религиозни управляващи, и да разклати сплотеността на ръководещото семейство.

Младият принц в действителност е възприел метода на борба, като отстрани доста други принцове, които евентуално щяха да го засенчат. Някои към момента са задържани по обвиняване в корупция. Към тях в този момент се причисляват единадесет други принцове (от втори ранг). На 4 януари те се събраха пред кралския замък в Рияд, с цел да стачкуват против орязването на съответни безплатни дотации за членовете на кралското семейство. Те бяха задържани и след това изпратени в пандиза Ал-Хайер, който има злокобна известност.

Което значи, че режимът приема на съществено риска, че всяка демонстрация на неодобрение може да има резултата на снежната топка. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР