В началото на всяка календарна година правим разносметка на предходната

...
В началото на всяка календарна година правим разносметка на предходната
Коментари Харесай

Ангел Хаджийски: Оставам положително настроен за българския пазар

В началото на всяка календарна година вършим разносметка на миналата и даваме прогнози за настоящата.

На фона на поредност от Коронавирус разновидности и рецесии, съчетани с най-динамичните в политически проект за България 12 месеца, финансовият ни пазар означи най-успешната си година за интервал от над 10 години.

Това показват от водещия капиталов медиатор Капман пред Profit.bg.

Индексът на сините чипове SOFIX записва годишно повишаване от 42%, на фона на понижението си от 21.2% през 2020 година Двуцифрени покачвания записаха и другите показатели на БФБ - BGREIT, BGTR30, BGBX40, където растежът е в диапазонa 41-19%, на фона на трицифрени промени в проценти през годината при акциите на Търговска колегия Холд, Илевън Кепитъл, Алтерко, Доверие ОХ, Агрия Груп Холд. и ИХ България.

Годината беше сполучлива и за новостартиралия БЕАМ пазар, където при извънреден триумф бяха осъществени седем предлагания, при всяко от които имаше неведнъж по-голям интерес по отношение на предлаганите количества бумаги. Интересът към BEAM пазара сподели, че капитали се пренасочват към по-рискови вложения, в опит за отбрана от инфлацията и липса на приход при депозитите.

За 2021 година БФБ регистрира растеж от 42% на подписаните покупко-продажби и 108% в оборота от тях, като пазарната капитализация на фирмите означи повишаване с 8.6% за годината. По класове финансови принадлежности на БФБ покупко-продажбите с акции бяха за 640.4 млн. лв. (85.5%), облигации за 169 млн. лева (287.4%), БТФ за 4 млн. лева (105.3%).

Другият пазар за финансови принадлежности в страната - МСТ-София, също регистрира покаване в оборотите от покупко-продажби през годината в размер на 41%, или 688.2 млн. лева, образуван от покупко-продажби с акции, облигации и принадлежности търгувани на сегмент „ Деривати “. По класовете финансови принадлежности покупко-продажбите с акции бяха за 128.3 млн. лв. (26.4%), облигации за 121.82 млн. лева (194,8%), и деривати за 438.1 млн. лв. (27%).

Въпреки добре изглеждащата статистика, пазарът не се движеше напълно в една посока и някои от по-старите компании регистираха намаления на годишна база. Общо данните във финансовите доклади демонстрират въстановявяване от Коронавирус рецесията, макар следеното повишаване в цените на стоките и енергоносителите.

На фона на упованието за покачване на лихвените равнища и ограничение на стратегиите за назад изкупуване от цетралните банки, съчатано с упованието за повишаваща се инфлация, оставам позитивно надъхан за българския пазар, който е потвърдил, че има ниска корелация с водещите пазари, показва Ангел Хаджийски, ръководител на Съвета на шефовете на Капман.

Считам, че следните фактори биха оказали позитивно въздействие върху развиването на фондовия пазар в България през настоящата година:
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР