В началото на третото десетдневие на януари в полските райони

...
В началото на третото десетдневие на януари в полските райони
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза за периода 22-28 януари

В началото на третото десетдневие на януари в полските региони на страната се чакат позитивни, наднормени, средноденонощни температури. Част от зимните житни култури, като се изключи посевите в Северозападна България, ще минават от бездънен в условен покой.

В югоизточните региони, където се предвиждат оптимални температури до 10-12°С, средноденонощните ще се приближават до биологичния най-малко, нужен за обновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В началото на третото десетдневие на януари в агростанциите към Националния институт по метеорология и хидрология следва първият зимен обзор за оценка положението на посевите. Целта е да се открият възможни повреди от измръзване при зимните житни култури и рапицата в регионите с регистрирани сериозно ниски негативни температури, под минус 14-15°С (агростанция Кнежа - минус 20°С). Очакват се в друга степен повреди от измръзване при пшеницата и ечемика, зимуващи във етапите 1-3 лист, както и при посевите с рапица не съумели да образуват розетка през есенната си вегетация.

През множеството дни от интервала изискванията ще разрешават осъществяване на резитби в овощните насаждения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР