В началото на този текст искам да уточня, че единствената

...
В началото на този текст искам да уточня, че единствената
Коментари Харесай

4K лудост – най-впечатляващите заглавията за PS4 Pro и Xbox One X


В началото на този текст желая да уточня, че единствената платформа, която към днешна дата може да предложи праволинеен hi-end 4K нейтив гейминг при 60 и повече фрагмента в секунда, е PC. Двете ъпгрейднати конзоли на Sony и Microsoft неведнъж употребяват трикове (checkerboard, temporal reconstruction, geometry upscale и т.н.), с цел да възпроизведат картина, която стои съответно на 4К тв приемник. В случая обаче думата «трикове» не би следвало да се приема като негатив. Защото крайният резултат за потребителите, вложили в PS4 Pro или Xbox One X, неведнъж е меко казано впечатляващ.
Галерия

Прочетете още: Какво е крипто-заробване и по какъв начин да го откриваме навреме?Shadow of the Colossus – римейк от друга вселенаТунелите ще почакат: Илон Мъск и The Boring Company ще вършат огнехвъргачки

И още, като дивелъпър, разработващ hi-end програмен продукт за PC и Xbox, и докосвал се до девкит на PS4 Pro, мога да споделя, че нейтив 4К резолюция при най-богатите графично ААА заглавия на пазара е налична само за компютри, чиято цена към днешна дата надскача тази на двете конзоли съвсем три пъти. Предвид моментната «крипто-майнинг» полуда, надлежно и генералния скок на цените на GPU-тата, даже и повече.

С други думи, усъвършенстваните конзоли на двата софтуерни колоса са добра опция за играчите, които одобряват действителност, друга от нейтив 4К при 60... по този начин де, 120FPS.

Horizon Zero Dawn (PS4 Pro)



Стартирам с миналогодишния шлагер Horizon Zero Dawn за PS4 Pro - към момента най-красивият open world представител на жанра (паралелно с разработвания и в България Assassin " s Creed Origins). Възползващ се от енджина Decima, писан от Guerrilla Games, ексклузивът за конзолата на Sony предлага невъобразим за жанра подробност, плеяда съвременни постпроцесинг резултати и постоянен фреймрейт даже на общоприетия PlayStation 4. При Pro обаче нещата отскачат до пъклен впечатляващ 4К checkerboard (CBR). Последното значи, че с цел да доближи до играча 4К картина, конзолата на процедура рендва 50 % от всяка сцена, като след това специфичен филтър запълва картината, реконструирайки я до 4К. Последният кадър остава в паметта, с цел да бъде употребен за упоменатата реорганизация на този, който следва след него и от който също са рендвани 50 %.

Крайният резултат фактически е пъклен впечатляващ и с невъоръжено око на общоприетата отдалеченост от тв приемника, checkerboard рендърингът наподобява съвсем като нейтив 4К възпроизвеждане. При 50+ 4К тв приемниците и при по-сериозен zoom на картината 4К checkerboard може да бъде разпознат по артефактите, които оформят избрани асети. Високата резолюция оказва помощ притежателите на Pro да се радват и на по-бистри текстури и по-висок подробност на околната среда като цяло. Предвид убийствената стрийминг система на Decima (с най-малък lod), Horizon Zero Dawn на Pro, с съответен HDR 4К тв приемник, наподобява в 99% от времето като игра от бъдещето. Може да послужи като съвършена проява пред другари на какво е способна новата ви играчка.

The Witcher 3 (PS4 Pro, Xbox One X)



Вещерът на меко казано кадърните поляци от CD Projekt RED продължава да бъде пример за визия при open world игрите повече от 2 години след своя дебют. Ъпгрейдът за Pro и X доставя 4К CBR за конзолата на Sony и динамична 4К (често пъти достигаща до нейтив 3840 × 2160p) резолюция при тази на Microsoft. И, да, в 4К REDengine непринудено ще смъкна до земята не едно и две ченета. Предвид хардуерните разлики, и обстоятелството, че пачът за X се появи с няколко месеца след този нa Pro, конзолата на Microsoft предлага и извънредни ъпдейти. Например режим, в който играта гони 60FPS (и в не един и два момента ги и достига) при по-ниска базисна резолюция. Xbox One X версията предлага и цялостна поддръжка на HDR. От CD Projekt RED обаче дават обещание нов пач за PS4 Pro, който сигурно ще съдържа HDR за конзолата на Sony. Все още не е ясно дали ще се предлага 60FPS режима.

Shadow of the Colossus (PS4 Pro)



Изключителният римейк на класиката от 2005 година (ревюто ни, тук ), рендва «само» в 1440p резолюция при постоянни 30FPS, само че благодарение на изключителния темпорален AA на Bluepoint, на 4К екран играта наподобява смразяващо добре. Една от дребното игри, които би трябвало да се изиграят и в двата режима, които предлага Pro – висока резолюция при 30FPS и 1080p резолюция при 60 фрагмента в секунда. Няма да разтягам локуми поради текста от предходната седмица, като ще допълня, че играта предлага една от най-хубавите HDR имплементации.

Gears of War 4 (Xbox One X)



Конзолният екслузив на Microsoft рендва в нейтив 1080p даже на истинския Xbox One. X обаче подвига летвата до нейтив 4К при 30 фрагмента в секунда и ultra настройките от PC версията. С други думи, по-добри текстури и постпроцесинг резултати по отношение на общоприетата конзолна версия. Xbox One X версията предлага и различен «пърформънс» режим, при който нейтив резолюцията е 1080p, само че фрагментите за секунда са в 99% от времето непрекъснати 60FPS. Подобно на предходния образец със Shadow of the Colossus, играта заслужава да бъде изиграна и в двата режима. Прочее, Gears of War 4 е един от най-хубавите образци за продуктивността на Unreal 4 енджина.

Ratchet and Clank (PS4 Pro)



Римейкът на класиката на Insomniac се възползва от 4К трик – в тази ситуация Temporal Injection. И сходно CBR техниката, резултатите са пъклен впечатляващи на 4К тв приемник. Толкова, че играта умерено може да бъде объркана за филмче на Pixar, поради богата цветова палитра и обли форми на основните персонажи и околната среда. Все още един от най-хубавите рендъръри в действително време в гейм формат. Предстоящият Spiderman също ще се възползва от Ratchet and Clank енджина и упоменатата в първото изречение 4К техника.

FIFA 18 (PS4 Pro, Xbox One X)



И на двете конзоли FIFA може да се играе в нейтив 4К резолюция и HDR. И в 60FPS. Подобренията по отношение на общоприетите версии се показват и в по-добър шейдър на тревната настилка. По-добър и рендван на по-голямо разстояние. Футболната фиеста на Electronic Arts в никакъв случай не е изглеждала толкоз добре.

Rez Infinite (PS4 Pro)



Диамантът на Тетсуя Мизугучи получи своята крайна форма с излизането си за PS4. В случая Pro предлага нейтив 4К резолюция при 60FPS, а крайният резултат е паметен. Трансиращият клубен векторен театър може да се играе и във VR, при който Pro версията предлага нейтив 1080p резолюция, вървяща в, изненада – 120 фрагмента в секунда. В този ред на мисли, Rez Infinite не е единствено един от най-впечатляващите 4К артикули, само че и VR такива.

Новото равнище на Dreamcast/PS2 класиката, основано за PS4 разновидността, се възползва от услугите Unreal 4 и фактически наподобява нереално както във 4К, по този начин и във VR. Малък бонус е, че Rez продължава да бъде една от най-хубавите музикални игри за всички времена.

Assassin " s Creed Origins (PS4 Pro, Xbox One X)



Последният излязъл досега Assassin " s Creed, предстоящо, е и най-красивият. Почивката, която серията си взе след Assassin " s Creed: Syndicate, несъмнено се е отразила добре на поредицата освен на геймплейно равнище. Origins наподобява феноменално във 4К режим на PS4 Pro и Xbox One X.

И двете конзолни версии употребяват динамична резолюция, която контролира количеството пиксели на екрана на база предходния кадър и натоварването на сцената. Версията на конзолата на Microsoft доближава в пикови моменти до 3584x2016p, до момента в който тази на Pro e по-ниска – 2816x1584. TAA техниката, която употребяват Ubisoft, обаче, е изключителна и двете версии наподобяват фамозно на 4К тв приемник. Дигиталният Египет в никакъв случай не е изглеждал толкоз хубав, а няма по какъв начин да пропуснем, че върху сериозна част от играта е работило българското поделение на UbiSoft - Ubisoft Sofia.

Gran Turismo Sport (PS4 Pro)



Въпреки че Forza Motorsport 7 за Xbox One X поддържа нейтив 4К резолюция при 60 фрагмента в секунда (срещу 4К checkerboard/60FPS за Gran Turismo Sport), новото отроче на Казунори Ямяучи употребява надалеч по-богат набор специфични резултати и може би най-хубавата HDR имплементация досега.

Не на последно място, GT Sport предлага по-висок подробност на колите (повече полигони) и околната среда. Моушън блърът на японците е по-акуратен, а VR режимът предлага доста ъпгйредната визия по отношение на този на естествения PS4.

Истината е, че що се отнася до Xbox платформата, в персонален проект по-скоро бих предложил феноменално изглеждащата Forza Horizon 3. По-аркадната Forza e „ единствено “ нейтив 4К/30FPS, само че предлага по-разнообразна визия, както от Forza Motorsport 7, по този начин и от Gran Turismo Sport.

Wipeout Omega Collection (PS4 Pro)



Колекцията, формирана от наличието на три генерации Wipeout артикули, е още едно заглавие, което рендва протичащото се на екрана в нейтив 4К и гневни 60 фрагмента в секунда. В добавка, още веднъж имаме и съответна поддръжка на HDR. Съвсем скоро се чака и безвъзмезден ъпдейт за VR. Любопитен за отбелязване факт е, че Omega Collection предлага и различен режим, който рендва в 4К checkerboard, само че към него е прибавен и извънредно акуратен моушън блър. Високо вдигнати палци горе.

Заслужават споменаване още: Uncharted 4: A Thief " s End (PS4 Pro), Uncharted: The Lost Legacy (PS4 Pro), Quantum Break (Xbox One X), Star Wars Battlefront II (PS4 Pro, Xbox One X), Wolfenstein 2: The New Colossus (PS4 Pro, Xbox One X), Halo 5 (Xbox One X).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР