В началото на този месец в Турция бяха обявени поредните

...
В началото на този месец в Турция бяха обявени поредните
Коментари Харесай

Отново рекордна инфлация в Турция

В началото на този месец в Турция бяха оповестени следващите стряскащи данни за инфлацията в страната. Турският статистически институт заяви, че инфлацията е достигнала 83,45 % на годишна база през септември - най-високата за последните 24 години, т.е. от юли 1998 година насам, когато тя бе 85,3 %, а Турция се бореше да постави завършек на десетилетието на хронично висока инфлация. 

Увеличението на инфлацията напоследък наподобява в действителност извънредно съществено, а специалисти предвиждат, че до края на годината тя може да доближи 100 %, осведоми Българска телеграфна агенция.

Финансови анализатори споделят, че главната разлика сред сегашната обстановка и рецесията през 90-те години се състои в това, че в края на предишния век турската стопанска система е имала друг формат и управляващите не са имали толкоз огромни стопански упоритости като в този момент.

Междувременно турската лира още веднъж поевтиня рекордно по отношение на $, като предходната седмица в петък се търгуваше на извънредно ниското ниво от 18,56 по отношение на $. Лирата продължава да се обезценява, откакто Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция на 22 септември понижи главния лихвен % от 13 на 12 %. 

Икономическата рецесия в страната докара до съществено намаление на стандарта на живот на множеството турски жители. Съобщава се, че от ден на ден експерти, основно лекари, напущат родината си в търсене на по-добро заплащане за труда им. Много жители са принудени да купуват единствено съществени хранителни артикули и срещат компликации при заплащане на битовите си сметки. Постоянното нарастване на цените принуждава хората да се отхвърлят от доста неща, които преди са можели да си разрешат, като доста турци към този момент не посещават заведения за хранене, питейни заведения, кина. 

На фона на всичко това президентът Реджеп Тайип Ердоган продължава да твърди, че високите лихвени проценти остават главният проблем по пътя на икономическото развиване на страната.

Лихвените проценти са най-големият ми зложелател, посочи Ердоган преди броени дни, като добави, че откакто главният лихвен % е бил понижен до 12 % управляващите ще продължат да работят в тази посока. Той има предпочитание този индикатор да бъде понижен под 10 %. 

Още след Нова година предвиждам по-ниска инфлация в Турция под въздействие на ниските лихвени проценти. Целта ни е да премахнем казуса, обвързван с инфлацията, сподели турският водач, като изиска държавните банки да " поддържат " вложителите.

Тази седмица президентът и водач на ръководещата проислямистка Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Ердоган дефинира ислямското банкиране като приоритет във финансовата политика на Турция и добави, че " компликациите в стопанската система на страната единствено я укрепват ".

Ислямското банкиране планува осъществяването на банкови действия в сходство с ислямските правила. При този вид банкиране са неразрешени лихвите по заеми и другите финансови спекулации. Ислямските банки не отпускат заеми с класическа рента и употребяват други форми (кредити на погашение, лизинг, дялово финансиране).

Определихме ислямското банкиране като една от предпочитаните области във всички стратегически документи на нашето държавно управление, изключително в проектите за развиване и средносрочните стратегии, съобщи Ердоган, като добави, че механизмите, употребявани от ислямското банкиране, оказват помощ за подсилване на стопанската система, за нейното развиване и за повишение на устойчивостта й към рецесии. 

Анализатори на " Джей Пи Морган " ( " JP Morgan " ) предизвестиха, че инфлацията в Турция евентуално ще остане извънредно висока, до момента в който политиката управляващите не се промени.

Глобалната криза, въздействието й върху цените на суровините и темпът на обезценяване на лирата ще бъдат главните фактори, определящи инфлацията, допълниха от " Джей Пи Морган ".

Въпреки всичко държавното управление на Турция продължава да твърди, че " инфлацията ще намалее, защото икономическата му стратегия дава приоритет на ниските лихвени проценти за стимулиране на производството и износа ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР