В началото на тази година еврото имаше юбилей - през

...
В началото на тази година еврото имаше юбилей - през
Коментари Харесай

Какво е нулевото евро и каква е неговата история?

В началото на тази година еврото имаше празник - през януари се навършиха 20 години от формалното му въвеждане като валута на международния финансов пазар. Към днешната дата Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на страните от еврозоната емитират банкноти от по 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Но кой знае, че има и банкноти от 0 евро?

Ако не сте чували за него, в резюме може да се каже, че нулевото евро е сувенирна банкнота, оторизирана за щемпел от ЕЦБ. Тя няма стойност и не може да се употребява в обращение, само че има всички детайли за сигурност като действителните пари.

От къде потегля историята на нулевото евро?

Идеята за нулевото евро, което може да се употребява като сувенир в туристическата промишленост, хрумва на френския бизнесмен и рекламен експерт Ричард Файл. През 2015 година той пуска първите такива банкноти, на които са изобразени забележителности във Франция. Концепцията му за нулева валута, която да се употребява като сувенир, реализира огромен триумф. Само няколко седмици след излизането на първите такива той печели интереса и на други европейски страни.

В изявление за профилираната онлайн платформа Numismac News Файл споделя, че през 2017 година са отпечатани първите такива банкноти отвън Франция - с изображенията на туристически забележителности в Португалия и в Испания. По-късно такива вършат още в Италия, Белгия, Франция и в още други страни. 

Страната, в която бизнесът с нулевото евро се разраства най-бързо, е Германия. Според Файл това се дължи на огромния интерес на локалния туристически отрасъл към тях и на склонността на немските поданици да колекционират банкноти. 

Колекционерите могат да се снабдят и онлайн с тях, излиза наяве от платформата BanknoteWorld. Там някои от към този момент пуснатите такива банкноти могат да бъдат купени на цени между 2 $ и 5 $, а по-специалните издания, които включват повече от един знак на дадена страна, са по-скъпи.

Какво тъкмо съставляват банкнотите?

Банкнотите се отпечатват на полимерна хартия от компанията Oberthur fiduciaire, която е профилирана в тази област. Те разполагат с всички отличителни знаци на действителните евро банкноти - имат воден знак, холограма, защитна линия, микротекст и детайли, които могат да се видят единствено на ултравиолетова светлина.

Кои облици и обекти можем да открием на нулевите банкноти?

Някои от най-продаваните банкноти са с изображения на Музеят на миниатюрите в Германия, Бранденбургската врата и Парижките катаконби. Миналата година във връзка 200-годишнината от рождението на Карл Маркс бе отпечатана и банкнота с неговия лик.

Ричард Файл споделя, че е имал концепция да отпечата серия от 15 туристически банкноти, отдадени на 15 обекта, които са включени в листата с културното историческо завещание на ЮНЕСКО. През 2017 година той я осъществя, като са пуснати по 2017 копия от серията. Общият размер на отпечатаната валута е 30 255 копия. Само 2000 от тях са планувани за колекционери. Цената на една серия от 15 банкноти е била €100.

 

money.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР