В началото на тази година бе потвърдено съществуването на осми

...
В началото на тази година бе потвърдено съществуването на осми
Коментари Харесай

Учените със сензационно откритие: Континентите не са 7, а 8! Мистериозното парче земя се намира...

В началото на тази година бе доказано съществуването на осми континент - Зеландия. През миналата седмица екип откриватели се върнаха от експедицията си, с цел да разкрият тайните на изгубената земя, написа в. " Телеграф ". В учебниците написа, че на Земята има 7 континента. Вече би трябвало да прибавим и Зеландия. Площта му е 4,9 млн. кв. км. и 94% от нея са под вода.

Земната маса обгръща както Нова Зеландия, по този начин и френската задморска територия Нова Каледония.

Вече е доказано, че Зеландия дава отговор на четирите критерия за континент - сушата се издига задоволително високо, има три типа скали - вулканични, метаморфни и седиментни, земната кора е по-плътна и границите към задоволително огромна повърхност са добре обрисувани. Каква обаче е повода сушата да бъде погълната?

Проби
Учените, които изследваха Зеландия, разкриват, че са взети голям брой проби от повърхността му. Открити са и антични фосили, които пък удостоверяват теорията, че земята на Зеландия не е била толкоз надълбоко под вода постоянно. Всъщност част от флората и фауната й са съумели да " мигрират " към Австралия.

Преди към 80 милиона години обаче мощни трусове и вулканични изригвания са способствали за потапянето на континента.

Като са пробили сонда в дъното на океана на дълбочина от 1219 м, учените са съумели да съберат огромно количество седиментни проби, които ще ни разкрият и останалите секрети на геологическите процеси, които са протичали в района преди 80 млн.години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР