В началото на търговията в сряда газът в Европа се

...
В началото на търговията в сряда газът в Европа се
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпна рязко над $2300 за 1000 куб. м

В началото на търговията в сряда газът в Европа се настани трайно над прага от 200 евро за мегаватчас, поскъпвайки с нови близо 12% към 222 евро за MWh (над $2300 за 1000 куб. м) заради засилващите се терзания по отношение на стягането на европейските доставки, съобщи БНР.

Руският " Газпром " съобщи в понеделник, че ще понижи потоците през газопровода " Северен поток-1 ", базирайки се на проблеми с турбините, и от на следващия ден (27 юли) ще доставя единствено 33 милиона кубически метра на ден, което съставлява едвам към 20% от потенциала на този основен за европейските консуматори на съветски газ водопровод.

Днес това към този момент е реалност, откакто физическите потоци и поръчките за потоци на съветски природен газ през " Северен поток 1 " към Германия понижиха внезапно тази заран.

Данните на уеб страницата на оператора на основния газопровод - Nord Stream AG демонстрират, че номинациите са намалели съвсем на половина от 08.00 часа централно европейско време (CET) и възлизат на 14,7 млн. киловатчаса на час (kWh/h), като това съставлява спад с повече от 50% по отношение на равнища над 27 млн. kWh/h преди този момент.

Газовите потоци на изток през тръбопровода " Ямал-Европа " към Полша от Германия също са намалели в сряда сутринта, демонстрират данни от оператора на водопровод Gascade. Изходящите потоци в измервателната точка Mallnow на немската граница възлизат на 1,9 млн. kWh/h по отношение на равнища от към 3,2 млн. kWh/h през предходния ден.

Номинациите за съветски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани остават постоянни на 36,7 милиона кубични метра дневно, без смяна по отношение на вторник, демонстрират данни от украинския оператор на преносна система.

Газпром съобщи, че доставките на газ за Европа през Украйна през входната точка Суджа се чака да бъдат 42,2 милиона кубични метра в сряда против 41,9 милиона кубически метра във вторник.

С решението за по-нататъшно ограничение на доставките на газ за Европа, съветският енергиен " Газпром " все по-вече заплашва задачите на Европейски Съюз да бъдат запълнени най-малко на 80% газовите складове преди зимата.

Тези опасения за газовите доставки накараха през вчерашния ден членовете на Европейски Съюз да се спогодят за непринудено понижаване на потреблението на газ с 15% от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година

Използването на природния газ като оръжие от страна на съветския президент Путин пък води до засилващ се интерес за доставки на полутечен природен газ и от други съществени купувачи на LNG, в това число Япония и Южна Корея, които реализират проектите си да закупят повече LNG товари за зимата, опасявайки се, че Европа ще натрупа ресурси по сходен метод, само че с по-бързи темпове.

Всичко това предизвика следващо внезапно повишаване на газа в Европа и при започване на днешната търговия.

Към 11,20 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF нарастват в границите на деня с близо 12% към 223 евро за мегаватчас, като малко по-рано беше доближат ценови връх от 228 евро. Това са най-високите цени на европейския газ от началните дни на съветската инвазия в Украйна, като на 8 март бяха тествани равнищата към 300 евро за MWh, откакто ден по-рано (7-и март) газовите фючърси удариха за малко рекорден ценови връх към 345 евро за мегаватчас, преди пазарът да затвори в рекордни равнища към 227 евро.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР