В началото на следващата седмица към страната отново ще се

...
В началото на следващата седмица към страната отново ще се
Коментари Харесай

Не отписвайте зимата! Студът се завръща след 20 януари

В началото на идната седмица към страната още веднъж ще се придвижват топли въздушни маси, поради които температурите ще доближат наднормени стойности. Времето ще се задържи такова до 19-20 януари, когато се чака по-голяма динамичност, още веднъж с превалявания. По-сериозно захлаждане се предвижда към 25-26 януари.

„ Нека не отписваме зимата. По принцип, нейният най-студен прозорец стартира някъде от 20 януари докъм 15 февруари. Това е интервалът, в който е допустимо в действителност зимата да се завърне. Тази година е по-особена - и да се завърне, ще е за малко. Студените интервали няма да са толкоз студени, колкото сме виждали в предишното ”, уточни климатологът Матев пред NOVA.

Климатологът разяснява и данните на „ Коперник ”, съгласно които лято 2022 година е най-топлото в историята на измерванията. За България предходната година, става известно, не е с най-високите температури. „ В нашата страна най-топлата година досега е 2019 година, следвана от 2020 година ”, обясни той.

Друго изследване демонстрира, че се чака ледников интервал. „ Ако се върнем обратно, мини ледниковите интервали са част от климатичната история. През няколко века има такива. Несъмнено, рано или късно, ще пристигна подобен. Температурите, които следим, са по-близки до оптималните за човешкото развиване ”, добави Матев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР