В началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил

...
В началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил
Коментари Харесай

Нов модел в здравеопазването - смесица от стари предложения

В началото на идната седмица (15 юли) здравният министър Кирил Ананиев и екипът му би трябвало да показват нов модел на опазването на здравето в България. Презентацията идва 10 месеца откакто Ананиев предложи 2 модела, които бяха посрещнати със съществени рецензии и по този начин и си останаха на хартия. А главното перо в рецензиите, несъмнено, беше какъв брой в действителност плащаш като пациент, в случай че ти се наложи да отидеш в болница - изчисленията демонстрираха, че може да се наложиш да плащаш няколко пъти, а здравното министерство тъкмо този модел искаше.
По създание моделите бяха следните - демонополизация на НЗОК и поява на други здравни каси или взаимен модел, с 8% наложителна здравна осигуровка, наложителна здравна застраховка под формата на награда в размер на 12 лв. и непринудено здравно обезпечаване. А съгласно в. " Сега " новият модел е хибрид от въпросните два.
Този път концепцията на здравното министерство (МЗ) е да се заложи на цялостна демонополизация на здравната каса, т.е. частните фондове и НЗОК да се конкурират. Здравната вноска остава 8 на 100, а обезпечените сами избират фонд. Частните фондове няма да имат право да избират обезпечените си, т.е. да отхвърлят на възрастни и хронично заболели. За да могат да оперират на пазара обаче, частниците ще би трябвало да имат най-малко 1 милион обезпечени. Докато това не е реалност за най-малко едно сдружение, всички обезпечени ще останат в НЗОК. Услугите на публичната каса ще продължат да употребяват и тези, които не са избрали частен фонд. В момента обаче работещите, които се обезпечават за своя сметка и тази на работодателя си, са към 3,5 млн. души. 2,7 милиона - пенсионери, деца и небогати, се обезпечават от страната, освен това с непълна вноска. Това значи, че надали повече от 3-4 фонда ще съумеят да минат прага от 1 млн. обезпечени.
Не е ясно какво ще покриват касата и фондовете с вноската, която остава 8 на 100. От години се твърди, че тя не е задоволителна, с цел да се заплащат всички услуги, които НЗОК е длъжна да заплаща по така наречен главен пакет, по тази причина и всеобщо пациентите доплащат - и за лекуване, и за редица лекарства. Според концепцията на Министерство на здравеопазването пакетът би трябвало да се усъвършенства, защото той ще е наложителен за всички фондове. Това евентуално значи, че той ще намалее. Услугите отвън него пък ще може да се обезпечават с спомагателни доброволни вноски или в брой, което значи, че доплащането от страна на пациентите най-вероятно ще се усили още, в случай че към този момент е близо 50 на 100 от всички разноски за опазване на здравето.
В концепцията е непокътната и една от най-противоречивите хрумвания от предходните модели - лечебните заведения да могат да образуват сами цените си, без значение каква част от тях заплаща фондът. Така, в случай че има разлика, тя ще се доплаща от пациента. Целта е конкуренцията да смъква цените - остава обаче въпросът дали няма да се появи картел, който да си остане невидян от виновните органи.
Освен това, според новата идея фондовете ще имат право на до 3 на 100 от приходите си за административни потребности, право на облага, също така ще са длъжни да вършат отчисления с гаранционен фонд, който да покрие здравните заплащания в случаи на неплатежоспособност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР