В началото на следващата година ще се проведе съвместно заседание

...
В началото на следващата година ще се проведе съвместно заседание
Коментари Харесай

Правителствата на Македония и Сърбия ще имат съвместно заседание в началото на 2018-та

В началото на идната година ще се организира взаимно съвещание на македонското и сръбското държавно управление. Това бе оповестено на срещата в Белград сред министър председателите Ана Бърнбич и Зоран Заев.

Зоран Заев за пръв път е на посещаване в Сърбия като министър председател на Република Македония, а срещата с него е първа по рода си и за Ана Бърнабич.

Предвижда се взаимното съвещание Скопие-Белград да се организира в края на февруари и началото на март. БГНЕС напомня, че в четвъртък македонското държавно управление ще организира взаимно съвещание с българското държавно управление, а през декември с държавното управление на Албания.

Двамата министър председатели подчертаха, че районното съдействие е значимо за мира и стабилността.
Няма европейска интеграция без Западните Балкани. Проектите по кулоар 10 и газопровода Враньо-Куманово ще работят. Един от деликатните проблеми е разговорът Белград- Прищина, който Македония цени и от който зависи бъдещето на Западните Балкани в Европейски Съюз, съобщи на срещата Зоран Заев.

" Македония почита разговора, който Сърбия води с Косово, т.е. сред Белград и Прищина, и имам вяра, че ще бъде открито решение в полза на Сърбия. Ние напълно го поддържаме (диалога) и се надяваме, че това ще стане скоро, тъй като това е значимо за Сърбия и нейната европейска вероятност, само че също по този начин от този въпрос зависи и вероятността на целия наш район ", съобщи Зоран Заев на взаимната конференция с Ана Бърнабич.

На собствен ред Ана Бърнабич добави: " Това не значи, че всичко ще бъде без проблеми, само че е значимо да има разговор. Мисля, че това е главното обръщение от днешната среща. Само посредством разговор можем градивно да решим проблемите и мисля, че разговорът няма да спре в идващия интервал и че ще се отворим за по-нататъшно съдействие. Никой не слага проблемите под килима ".

Бърнабич съобщи, че на срещата бяха разисквани съответни планове и съдействието, а също че се работи за подписването на контракт по време на взаимното съвещание на двете държавни управления.

Двамата министър председатели разискаха опциите за задълбочаване на икономическото съдействие, като съгласно тях просто в това отношение има вероятности в областта на вложенията. Те показаха интереса на страните си към начинания в дигитализацията, осведомителните технологии, старт-ап фирмите и софтуерните паркове.

Гражданите на република Македония считат, че Сърбия е преди всичко от прилежащите страни, с която връзките са усъвършенствани най-вече през последните пет години, съобщи още македонският министър председател Зоран Заев.

По думите му Сърбия е комшия, с която македонците имат най-силен персонален опит, чиято история и просвета познават най-добре, към който имат най-позитивно мислене и с който биха желали да имат най-близки връзки.
„ Ние сме близки нации и нашите връзки като политици е да отговаряме на ползите и да задълбочаваме съдействието сред нашите два народа “, акцентира Зоран Заев.

По думите му той е подготвен всякога да вдигне телефона, с цел да разиска със сръбската страна съществуващи или зараждащи проблеми.

Във връзка с правата на националните малцинства Бърнабич посочи, че се придава огромно значение на националните малцинства и двете страни са отворени към реализиране на прогрес за всичко, което би трябвало да се направи за националното малцинство.

„ Има доста въпроси към учебниците, образованието, просвета, правата и чакам да продължим да работим в това отношение. Това беше доста значима тематика на срещата “, акцентира тя.
Зоран Заев ще бъде също признат от сръбския президент Александър Вучич.

Посещението му ще приключи със среща с представители на македонската общественост в Сърбия, които ще предадат подаяние с подобаваща литература по македонски език, класици и помощни образователни средства, с цел да се ускори проучване на предмета " Македонски език с детайли на националната просвета “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР