В началото на септември политическата ситуация може рязко да се

...
В началото на септември политическата ситуация може рязко да се
Коментари Харесай

Циганиадата ще поразклати правителството

В началото на септември политическата обстановка може внезапно да се промени. Покрай жестокото ликвидиране в село Сотиря, остатъците от обединението на Патриотите ще сложи без заобикалки пред Борисов въпроса за приемане на Концепцията за неинтегрираните малцинства, ГЕРБ ще се замотае и това може да докара до завършек на ръководещата коалиция. Разбира се, това не е прогноза за рухване на кабинета " Борисов-3 ", тъй като Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ надали ще отдръпват изцяло поддръжката си от властта. Но е прекомерно допустимо локалните избори да бъдат правени от държавно управление на малцинството. 

 

Защо е вероятен изобщо подобен процес на събитията?

 

Първо, не тъй като Волен приказва за рецесия сред Патриотите и ГЕРБ, инспирирана от ядосания Цветан Цветанов. Волен просто сплетничи. Цветанов нито има чак такова въздействие в структурите на партията, нито има капацитет да поведе борба против Борисов. 

Раздор в ръководещата коалиция е вероятен, тъй като с приближаването на края на мандата Патриотите все по-ясно би трябвало да дават отговор на въпроса какво тъкмо търсят в това държавно управление. Всички сходни партии, които гравитират като спътник към огромна планета, са наясно, че към края на мандата би трябвало или да признаят цялостното си обезличаване, или да " скъсат оковите ", да се дистанцират от властта и да търсят силни самостоятелни резултати на парламентарни избори. Последният подобен образец пристигна преди години от градската десница, която добродушно бе пристанала на Бойко в предишния парламент и чак когато висши функционери на десните партии потеглиха верижно да му кълнат във честност, десните се отдръпнаха от лоното на ГЕРБ. 

Сега е ред на Патриотите. Сега е времето Каракачанов и Симеонов да си напомнят, че на 13 април 2017 година се подписаха под управническата стратегия, в която те самите включиха условия, които не са изпълнени. В настояща управническа стратегия всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябваше да се включат в претовареност, а заплащането на обществени помощи трябваше да бъде обвързано с визитата освен на училище, само че и на детска градина. По искане на Патриотите трябваше във всяко обитаемо място да има полицейско наличие. Трябваше да има и действителни дейности против гетоизацията на страната. Нищо такова не се случи до момента. Интеграцията на малцинствата не е в ход и Патриотите са на път да останат в историята като участници във властта, несвършили нищо по тези основни за самите тях въпроси. Че е нищо, нищо е - редовно описваме как властта (в ролята на униформени чиновници на МВР) яде пердах в Сливен, Мъглиж, Ботевград, Гълъбово, Шишманци... Идват двама-трима служители на реда по сигнал в гетото, локалните набиват полициите, след което се изсипва цялата налична мощ от района и набива ромите. До идващия път. 

Разбира се, Патриотите имат отговор на тези въпроси и той се назовава не " Концепцията за неинтегрираните малцинства ", както се афишира обществено, а " Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос ". Може би по този начин е по-правилно, защото в България няма друго сходно неинтегрирано малцинство. 

 

Концепцията е повече от интересна 

 

Засега тя е необятно подкрепяна от самите патриоти и подложено на критика ангро от демократичните партии. 

Странно или не, концепцията на Патриотите извежда нуждата от нова интеграционна политика от неслучилото се " Десетилетие на ромското включване " (2005-2015), зад което стоеше не различен, а Джордж Сорос. Успя ли националният проект за деяние по " Десетилетието... "? Всеки знае този отговор - изрично не съумя. Ромите са все по този начин неинтегрирани. Все още голяма част от ромското население живее в гета и в противозаконни жилища, обхванато е от малко общински или държавни мрежи. Ромите развиват лични правораздаващи структури и са преобладаващият контингент на пандизите. За страдание, по традиция ромите рано завършват с образованието и основават деца в " прокурорска възраст ". Това, дружно с различен факт - незнайното количество средства от бюджета, които се потрошиха за нищо, вършат " Десетилетието... " несполучливо

Всичко това е разказано добре в концепцията на Каракачанов и сие, въпреки тя да тръгва от недоизчистени предпоставки - " при започване на 50-те години на 20-ти век като част от ромите (ромите) мюсюлмани са записани като турци с задачата те да се изселят в Турция ". ( Тази част от ромите и в този момент се турчее). Или пък: " след приемането на Указа за поощряване на раждаемостта от 1968 година доста цигански дами изпълват съвсем целия си трудов стаж посредством отпуск за раждане и развъждане на деца " . (Сега по кой декрет се вършат деца?)

 

За Патриотите генезисът на казуса е в правата

 

Т.е., че ромите са получили повече права от българите. Това, несъмнено, не е тъкмо. За да бъде решен проблем на група жители, тя би трябвало да бъде извадена пред скоби, към нея да се подходи изборно и предпочитано. Самите Патриоти явно схващат това, защото във въпросната идея оферират предпочитани дейности точно към една група от обществото. 

Какви са тези дейности? В една от медиите беше очебийно, че Патриотите желаят " ограничение на раждаемостта на дами от маргинални общности " и въвеждане на трудова тегоба. Всъщност, това не е по този начин. В концепцията се приказва за осведомителна политика, която да докара " до ограничение на раждаемостта от деца " . Не " на деца ", а " от деца ". Говори се и за " непринудено ограничение на раждаемостта на дами, оставили за развъждане в обществени заведения 2 и повече деца " . Има и текст за " непринудено ограничение на раждаемостта на дами от маргиналните общности, които имат над избран брой родени деца ". В последния упоменат текст има и неизясненост - приказва за " съответно контрацептивно обезпечаване и спиране на бременността за сметка на държавния бюджет на дами, които имат над избран брой родени деца ". Що за текст? Колко деца? Като изключим това, надали някой е срещу доброволния принцип, залегнал в текста, надали някой желае да подтикваме синдрома " деца раждат деца " или да насърчаваме хора, които изоставят редовно децата си в обществени домове.

" Безвъзмезден труд в интерес на обществото ", или другояче казано - " общественополезен труд ", не е глоба, която би трябвало да се отхвърля априори. Напротив, тя би трябвало да се разшири - към каралите с превишена скорост, към неспазващите разпоредбите на етажната благосъстоятелност и т.н. 

Концепцията на Патриотите прелива и от противоречиви

 

текстове, писани единствено с цел да се заяждаме с ромските НПО-та 

 

Примерно, желае се всяко ромско Неправителствени организации да има офис в гето. Защо е неуместно - ами тъй като цялата идея има за цел да се отстранен гетата. 

Иска се основаването на доброволни отряди към Министерство на вътрешните работи за защита на публичния ред - това е освен неуместно, само че и рисково. Със основаването на сходни отряди ще се стигне единствено до разпра и нагнетяване на така и така съществуващото напрежение. 

Подобна съмнителна мярка е и настояването за  " разширение на обсега на неизбежната защита при похищения против живота и имуществото на физически лица ". Всъщност, последните две ограничения смъкват отговорностите от плещите на страната и ги дават на частните лица - да стрелят, да арестуват и така нататък

Друга уязвимост - финансовото застраховане на осъществяването на концепцията ще се обезпечава по бюджетите на съответните държавни органи, като, несъмнено, не е юридически и нерешителен опит да се пресметна какъв брой пари са нужни и какъв резултат ще има. 

В концепцията на Патриотите има текстове, които надали си представяте, че са писани от тях. Например, предлага се

 

с държавни пари да се купят жилища на село

 

и в тях безплатно да се заселят роми, които по-късно да имат право да ги купят, евентуално на предпочитани цени. Дава се опция за оземляване на ромите. При построяването на жилища за обществено слаби лицата, за които са предопределени, и членовете на техните фамилии ще би трябвало да вземат участие с персонален труд (тук либералите към този момент изплакаха - по какъв начин е допустимо някой да работи по създаване на личното му жилище). 

В огромната си част текстът упорства за по-голяма успеваемост при осъществяването на настоящото законодателство, а не вкарването на ново. Примерно: " Стриктно използване на плануваните в настоящото законодателство ограничения за отбраната от похищения във връзка с медици, служители на реда, военни, горски пазачи и други... ", " възстановяване на взаимоотношението и координацията сред органите на изпълнителната власт и на локалното самоуправление за предварителна защита на престъпността ". Или пък " Недопускане на в началото заселване на групи лица без адресна регистрация в съответното обитаемо място " и " повишение на успеваемостта на контрола във връзка с даването на детските надбавки в натура (храна, облекла, учебници и др.) "

Като цяло, евентуално концепцията на Патриотите не е най-хубавият документ, само че е повече от нищото, което страната прави сега. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР