В началото на седмицата стартира кампания на неправителствената организация ДНК,

...
В началото на седмицата стартира кампания на неправителствената организация ДНК,
Коментари Харесай

Стартира кампания срещу демографската криза в България

В началото на седмицата започва акция на неправителствената организация ДНК, наречена ”Направи го в този момент! ”. Целта й е да стимулира младежите да станат родители, без да отсрочват момента, както и българите зад граница да се върнат в страната ни.
Това оповестиха в предаването предаването „ 120 минути” доцент Георги Бърдаров от Геолого-географски факултет към Софийския университет и водещата Петя Дикова.

„ Кампанията е в две направления – стимулиране на раждаемостта и привличане на българи, които са в чужбина и желаят да се завърнат. Прави се платформа „ Bulgaria Wants You”, която да свърже бизнеса с такива българи, защото огромна част от тях могат да бъдат решение на демографския проблем на България”, изясни доцент Бърдаров.

„ В България има много клишета, когато приказваме за демография и казуса с раждаемостта. Не се стига до същността на процесите. Много публикувано е, че единствено кариерата е причина. Обвиняват младите, че са кариеристи, егоисти и материалисти, с което не съм склонен. Всяко едно потомство е артикул на системата и времето, в което живее”, на мнение е доцент Бърдаров.

Неговата теза е, че младежите у нас са по-патриархално и консервативно настроени от своите връстници на запад. Те имат по-голямо отношение към брак, семейство и деца, което е скъпото.

„ Часовникът при дамите тиктака и процесите, свързани с репродуктивното здраве, са тихи и минават неусетно. В този смисъл акцията на ДНК е доста скъпа, тъй като един от главните проблеми на ниската раждаемост е точно късното решение за основаване на дете”, разяснява водещата Петя Дикова.

„ В Европа има един подобен проблем, който го дефинират като пандемия – стерилитет в дейна възраст. Хората отсрочват досега, в който не могат да имат деца, а са в дейна възраст. В България младите двойки, които желаят, само че не могат да имат дете, са към 150 000”, добави доцент Георги Бърдаров.

Статистиката сочи още, че всеки трети мъж има стерилитет, който е провокиран от стрес. Това също се трансформира в пандемия.

Тази година за първи път всички двойки, записали се в акцията, ще имат опцията да получат най-важните неща, нужни за развъждането на детето им през първите 12 месеца - облекла, памперси, храна и козметика. През януари 2020 година на лотариен принцип пред нотариус ще бъдат определени 20 фамилии, които ще получат своя " Бебешки ДНК пакет ", всеки от които е на стойност 5000 лева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР