В началото на седмицата приключи срокът за обществено обсъждане на

...
В началото на седмицата приключи срокът за обществено обсъждане на
Коментари Харесай

Намаляват до дни часовете, но звънецът бие със старите учебни програми

В началото на седмицата завърши срокът за публично разискване на плановете за промени в две наредби на Министерството на образованието и науката - за организация на дейностите в учебното обучение и за образователния проект.

Според плануванаъа корекция в документите ще се промени продължителността на образователните часове от 5-и до 7-и клас от 45 на 40 минути. Прави се, с цел да се синхронизира с разпоредба за здравните условия при правене на седмичните написания, както и за уеднаквяване на продължителността на образователните часове във всички учебни заведения.

Вторият план пък планува броят на часовете по български език и литература и на тези по математика да се усилят в 5-и и 6-и клас с по 0,5 седмично, а за 7-и клас - единствено по математика. Проведените анкети с учители и възпитаници показвали потребност и география в 5-и клас да се учи с по половин час седмично повече.

Предвижда се това да влезе в действие от началото на тази образователна година. Идеята е спомагателното време да се употребява за извършения, като в анкетите и родители, и деца, и учители показаха, че точно времето за извършения и затвърждаване на материала не доближава.

След като мина общественото разискване, в този момент в МОН би трябвало да създадат обзор на предложенията, да преценяват кои могат да бъдат признати и кои не. Изисква се мнение по всяко постъпило предложение. Окончателното решение е на министъра на образованието и науката и то би трябвало да бъде взето скоро, защото до първия звънец остават единствено три седмици. Всяка разпоредба, която се одобри, влиза в действие най-рано 3 дни след издание в “Държавен вестник ”.

Прогнозата на специалистите е, че часовете в прогимназия ще станат по 40 минути за учениците в цялата страна, с цел да се спазят условията на районните здравни инспекции.

Заради отпора, който среща увеличението на седмичната натовареност по трите предмета, обаче считат, че по-скоро смяната няма да се одобри. Против се оповестиха “Подкрепа ” и други обществени сътрудници.

Надали за 15 септември ще е подготвена и актуализацията на образователните стратегии. В изявление за “24 часа ” в края на май акад. Николай Денков сподели, че до началото на образователната година чака тя да завърши. Но още тогава направи ангажимента: “Докато не забележим какво ще се трансформира в тях, не се ангажирам да кажа по кое време и по какъв начин тъкмо ще бъдат въведени. Ако измененията са по-малки, ще стане относително бързо. Ако обаче се постановат огромни промени по някои предмети в някои класове, може да се наложи поетапно въвеждане. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР