„В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да

...
„В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да
Коментари Харесай

Депутат: Има опасност от драстично увеличаване на цените на твърдите горива

„ В началото на отоплителния сезон, ръководещите са на път да вдигнат фрапантно цените на твърдите горива, които всеобщо българските жители употребяват за отопление “.
Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Иванов при разискването на признатия на първо четене законопроект за чистотата на атмосферния въздух .
Според него приемането на оферти закон на ръководещите ще породи недостиг на пазара, повишение внезапно цените на дървата и въглищата, както и доста кавги и напрежение.
Иванов акцентира, че България има проблем с чистотата на атмосферния въздух. „ Всяка зима твърдите частици, които са във въздуха, затрудняват дишането “, изясни той.
„ В навечерието на декларирания на следващия ден величествен митинг, ръководещите са на път да довзривят българските жители “, разяснява той.
Иванов предложи законопроектът да бъде отсрочен, върнат назад и да се доработи, тъй като не е неотложен, повече от година отлежава и никой не се е занимавал с него.
„ В него няма нито ред за това- по какъв метод ще бъдат обезщетени българските жители, които директно ще бъдат наранени от повишение на цените на твърдите горива.
Данъците подвигнаха, гражданската отговорност усилиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще вършат хората? “, попита националният представител и акцентира, че така и така цялата система за търговия с твърди горива е корумпирана от горе до долу.
Друг народен представител от левицата Пенчо Милков също се приесъедини към рецензиите във връзка с законопроекта. Милков съобщи, че законопроектът претендира, че урежда условията за качеството на твърдите горива, само че не го прави.
Народният представител добави, че още първоначално, той се насочва против една дребна част от твърдите горива – въглища и брикети.
Само 25% от фамилиите, отопляващи се на твърдо гориво, употребяват въглища или брикети, а 75 % - употребяват дърва. А горенето на дърва с ниско качество, нормално с висока мокрота, е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България.
Хората употребяват евтини въглища, дърва, даже боклуци от мебелно произвеждане, гуми и други отпадъци за отопление, тъй като са бедни” , разяснява Пенчо Милков.
Той добави, че страната би трябвало да вкара стандарти за уредите за отопление или за промишлено горене и е належащо администрацията на Министерство на околната среда и водите да си прави дейно работата по места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР