В началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и

...
В началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Животът на Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде удължен с още 10 години

В началото на октомври ще бъде продължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй " с още 10 години, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник, след присъединяване ѝ в 17-о съвещание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, което се организира в резиденция "Евксиноград ". По думите ѝ, след това процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като оптималният период е 60 години.

Руският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров, който също взе участие в съвещанието, уточни, че вероятностите за построяването на газопровода "Турски поток " и достигането му до границата сред България и Сърбия са това да се случи до 1 януари 2020 година

В своето изказване пред публицисти двамата министри показаха, че са разискали разнообразни тематики от съвместен интерес и показаха енергетиката, туризма, селското стопанство, транспортите на товари по море.

За построяването на АЕЦ "Белене " министър Петкова сподели, че към реализацията на този план са декларирали интерес водещи компании от нуклеарната енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, Съединени американски щати. "Ние изрично сме декларирали в процедурата за избор на стратегически вложител, че конструктор на плана са сътрудниците от "Росатом " и на процедура планът не би могъл да се осъществя без присъединяване на тази компания ", уточни Петкова. По думите й, с това изискване е осведомена и Европейска комисия.

Запитан за шпионския скандал в България (в началото на предходната седмица ръководителят на придвижването Николай Малинов бе упрекнат в шпионаж в интерес на Русия) министър Мантуров сподели, че този въпрос въобще не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му, това няма да повлияе върху деловите връзки сред двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР