В началото на октомври Асоциацията на европейските журналисти-България организира протест

...
В началото на октомври Асоциацията на европейските журналисти-България организира протест
Коментари Харесай

"Нова тв" подкрепи Виктор Николаев и Анна Цолова

В началото на октомври Асоциацията на европейските журналисти-България провежда " митинг на празните столове " в отбрана на Виктор Николаев. Повод за това бяха заканите към журналиста, отправени в студиото на " Здравей, България " от вицепремиера Валери Симеонов и някогашния народен представител Антон Тодоров.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Внимавай като пресичаш, Викторе

Когато множеството следени от Пеевски медии напишат, че Виктор Николаев би трябвало да внимава като пресича улицата, с цел да не влезе в " черната статистика " явно се минава рискова граница
31 окт 2017
Европейският съюз за радио и телевизия поддържа митинга на българските медии

Политиците да се въздържат от интервенция в работата на публицистите, предизвести организацията
16 окт 2017
За какво е абсурдът, който докара до оставката на Антон Тодоров

Сблъсъкът сред депутата от ГЕРБ и медиите, пояснен в 10 въпроса и отговора
9 окт 2017
Когато властта заплашва публицисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една заран подсетиха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев за какво е самичък в студиото, без Анна Цолова
6 окт 2017 Дълго време мениджмънтът на " Нова тв " се правеше, че не вижда натиска на жълтите медии върху водещите на утринния блок " Здравей, България " - Виктор Николаев и Анна Цолова.

Нова реагира

Днес компанията ги отбрани с отворено писмо до медиите, озаглавено: " Нова Броудкастинг Груп " декларира цялостната си поддръжка към своите сътрудници, както и към напъните им да защитят правата и репутацията си ".

От малкия екран обръщат внимание, по отношение на появилите се погрешни изказвания в общественото пространство, свързани с имущественото положение на водещия на утринния блок на " Нова " - Виктор Николаев, както и на някогашната водеща на предаването Анна Цолова, че резултатът от осъществената и завършила през миналата седмица данъчна инспекция потвърждава, че няма разминавания и нередности сред заявените от тях доходи и действителното им имущество. " Според документ от Национална организация за приходите – Териториална дирекция София, средствата, употребявани от Виктор Николаев за закупуването на жилище, са с законен генезис и са съответно декларирани ", написа в прессъобщението.

Как стартира всичко

Очернящата офанзива стартира с Цолова, която Николай Бареков атакува през жълтите медии. След това той прати сигнал до Национална агенция за приходите, в който я уличава в " безусловно противоречие на заявените приходи и добито скъпо имущество ". Няколко месеца по късно по безусловно същия фасон той нападна и сътрудника ѝ Виктор Николаев.

В поддръжка на Цолова през лятото излязоха с заявления Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и на Асоциацията на европейските публицисти. Самата тя разгласява мощно изказване в своя отбрана и сподели, че в проблема с Бареков ще потърси правдивост в съда. Странно обаче в тази обстановка нейните работодатели от " Нова тв " не излязоха с позиция. През есента, при започване на телевизионния сезон, стана ясно, че тя няма да е водеща на утринния блок. Отсъствието ѝ от ефир бе обяснено с прекомерно неубедителни причини.

Виктор Николаев остана да води самичък и се трансформира в съществена цел на жълтите медии, а от няколко дни - и на Николай Бареков. Само преди седмици той бе нападнат и от политици онлайн в студиото. Първо от някогашния народен представител Антон Тодоров, а по-късно и от вицепремиера Валери Симеонов, които му намекнаха, за празния стол на колежката му Анна Цолова и го предизвестиха, че и неговият може да се опразни. Симеонов даже го предизвести, че някой може да му провежда " Викторгейт ". Изглежда тази шеговито подхвърлена имитация на вицепремиера стартира да се сбъдва.

А думите на Анна Цолова от изявление за " Дневник " от пролетта стартират да тежат още повече: " Полагат се ежедневни старания публицистиката през днешния ден да е мръсна и непрестижна специалност. Има хора, които се назовават публицисти, само че в действителност са прислужници на пропагандата. Има публицисти в кавички, които са на повикване на мощните на деня, подменят истината и с лекост назовават черното бяло и противоположното. Това се случва всеки ден ".

Ако това продължава да се случва, свободната публицистика изцяло ще загуби позициите си, а от това губят жителите, които остават жертва на подправени политически вести и операции от задкулисието. Свободната публицистика е обречена, в случай че обществото единствено не си я изиска назад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР