В началото на Новата година си пожелаваме да бъде по-мирна,

...
В началото на Новата година си пожелаваме да бъде по-мирна,
Коментари Харесай

10 важни промени, които влизат в сила от 2017 година

В началото на Новата година си пожелаваме да бъде по-мирна, по-щастлива, по-успешна. Все неща, които значително не зависят от нас самите и нашите дейности. Но по какъв начин ще се промени животът ни, вследствие на дейностите на другите, да вземем за пример тези, които взимат значимите решения в страната?

В София да вземем за пример от януари стартират подготвителните работи за градежа на метростанцията на бул. „ Владимир Вазов “. Това няма да наложи цялостна смяна на придвижването, а единствено в сектора на строителството. Движението по бул. „ П. Евтимий “ пък ще бъде пуснато през април 2017 година, когато се чакат да завърши строителството на метротрасето в този регион.

В първите месеци на годината се чака да бъде пуснато придвижването и в локалните платна на бул. „ Цар Борис III “, да се пусне прекосяването по бул. „ Гоце Делчев “, само че ул. „ Житница “ ще остане затворена за придвижване, защото ще се построява тунел към улицата. Това се постанова, защото концепцията е от 2018 година придвижването по „ Гоце Делчев “ и ул. „ Житница “ да минава подземно.

Е, тъй като София не е България, ето още 10 значими промени, които бяха признати през 2016-а, само че влизат в действие през 2017 година. Някои от тях ни слагат пред приключен факт, от други сме удовлетворени, поради трети напряко се ядосваме, само че те са факт, признати са и влизат в действие.

1. Минимална работна заплата

От 1 януари 2017 година се усилва минималната заплата. Така от 420 лв. през 2016, тя се подвига с 9.5% до 460 лв.. С нарастването се чака да бъдат стимулирани търсещите работа и да се подсигурява по-добро облекчаване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните фамилии. С смяната се чака да бъде понижен и рискът от беднотия измежду работещите.

2. Празници и отработване

От 2017 година отпадна сливането на събота и неделя с формален празник. Официалният празник, който се пада през седмицата, си е почивен ден. По-дълга отмора ще има единствено, в случай че националният празник е в събота или неделя. В тези случаи понеделникът ще бъде почивен ден. С измененията отпада и отработването в събота. Въпреки че се разделяме с дългите почивки, календарът през идната година ще е в интерес на чиновниците. Промяната се усети още при започване на годината, когато след формалния неделен 1 януари, добавихме към почивката и понеделник, 2 януари. И то без да го отработваме. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, защото Гергьовден през 2017-а ще честваме в събота. През май се обрисуват още две ваканции – тридневна към 1 май и еднодневна на 24 май. Единствената четиридневна отмора ще е от 14 до 17 април към великденските празници.

3. Пенсии и училищен заплати

Съществено нарастване на пенсиите следващата година няма да има – от 1 юли те ще се актуализират единствено с 2.4% и се чака междинната пенсия да стане 341 лева Така минималната пенсия за стаж и възраст ще е 165.25 лева Учителските заплати пък се подвигат от началото на годината с 8%.

4. Майчинство и безработица

От тази година ще има нов тип обезщетение за майките, които се връщат на работа, преди детето да навърши една година, т.е. след 135-ия ден от раждането. Заедно със заплатата те ще получават и половината от майчинството си. Другата оригиналност е, че и бащите на осиновените деца ще имат право на отпуск от 15 дни при осиновяването на дете. Променят се интервалите на погашение на компенсациите за безработица. Всички, които имат над 12 години стаж, ще получават пари от Национален осигурителен институт по 12 месеца, до момента този оптимален период бе за хората с над 25 година стаж. Със стаж от 9 до 12 година обезщетение ще се взема 10 месеца, а от 6 до 9 години – 8 месеца. За всички със стаж до 3 години компенсацията ще се дава за 4 месеца.

5. Цигарите

Евтините цигари нарастват сред 10 и 15 ст. от началото на 2017 година Причината за това е нов график за повишение на акцизите за тютюневите произведения до постигане на минималните равнища за Европейски Съюз, препоръчан от Министерството на финансите. В момента акцизът за цигарите е 70 лева на 1000 къса плюс 38% от продажната цената, само че не по-малко от 161 лева за 1000 къса. В Закона за акцизите и данъчните хранилища обаче е записано, че от 2017 година акцизът би трябвало да се увеличи на 70 лева на 1000 къса плюс 40% от цената, само че не по-малко от 167 лева за 1000 къса.

6. Нови винетки?

Да бъдат въведени тримесечни и дневни винетки. Такива промени бяха утвърдени от депутатите, които одобриха и въвеждането на нов тип такса за придвижване по пътищата – обезщетителна. Тя ще се заплаща, когато се откри, че водач се е движил по републиканските пътища, без да има винетка. Глобата за това нарушаване в закона е 300 лева Все още обаче не е ясно дали новите дневни и 3-месечни винетки ще влязат в действие от 2017 година, защото измененията бяха признати единствено на първо четене, а и срещнаха сериозен отпор в Парламента. Добрата вест е, че и през 2017 година цената на винетките няма да се подвига.

7. Нов президент

Новоизбраният президент Румен Радев ще встъпи публично в служба на 22 януари. Той получи поддръжката на 59.35% от гласовете във втория тур на президентските избори, който се организира на 13 ноември 2016 година Тогава Радив се яви в състезание с претендента на ГЕРБ Цецка Цачева. Румен Радев ще поеме поста от досегашния президент Росен Плевнелиев.

8. Служебно държавно управление

Именно загубата на претендента на ГЕРБ на президентските избори стана мотив от ръководещата партия да разгласят, че държавното управление подава оставка. Според Конституцията освен това състояние президентът би трябвало да връчи мандат за сформиране на кабинет на първите по величина политически сили. ГЕРБ и Българска социалистическа партия върнаха мандата, Плевнелиев го предложи на Реформаторския блок, те го одобриха, само че се оказа, че нямат нужната поддръжка за обезпечаване на болшинство. Държавният глава разгласи, че няма да назначава длъжностен кабинет, тъй че топката остава в ръцете на новоизбрания президент Румен Радев. Съставянето на длъжностен кабинет, разпускането на Народното събрание и оповестяването на дата за предварителни парламентарни избори ще би трябвало да бъдат едни от първите задания на новия президент след встъпването му в служба на 22 януари.

9. Още избори

Политическите различия по отношение на съставянето на държавно управление доведоха до идващия логически ход – предварителни избори. Очаква се те да бъдат напролет на 2017 година, само че точната дата за произвеждането им ще бъде посочена от новоизбрания президент Румен Радев.

10. По-евтин роуминг?

Нови правила за роуминга в Европейски Съюз влизат в действие от юни 2017 година. С него се цели таксите за диалози последователно да бъдат изцяло отстранени. Идеята е оптималната такса за интернет мобилни данни от средата на идната година да е 0,01 евро за мегабайт, минута диалог на територията на Европейски Съюз да бъде 0,0353 евро, а за SMS оскъпяването да е 0,01 евро. Предложението обаче би трябвало да бъде контрактувано и признато от Европейския парламент, с цел да стане факт.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР