В началото на новата година е време да подготвите финансите

...
В началото на новата година е време да подготвите финансите
Коментари Харесай

Как да подготвите финансите си за 2020 година?

В началото на новата година е време да подготвите финансите си нея. Време е да помислите за финансовите и капиталовите си достижения през 2019-а и да си поставите цели за идната, да преразгледате разноските и приходите си, да си съставите тактика и проект за деяние.

В края на краищата, в случай че нямате ясна цел и добре написан проект накъде да вървите и какво желаете да постигнете, по какъв начин ще знаете по кой път да тръгнете?

И незабавно давам няколко хрумвания, които могат да ви оказват помощ да въведете в ред персоналните си финанси:

Започнете от разноските

Всеки добър проект за деяние значи, че би трябвало да сте изцяло наясно защо харчите мъчно припечелените си средства. Така ще можете да запушите непотребните " пробойни " и да пренасочите тези средства към по-ефективни неща. Годишното обобщаване на разноските може да е извънредно трудоемко и досадно, само че ще ви покаже цялостната картина във връзка с разноските ви систематизирани по групи и раздели и на едно място. Можете да употребявате мобилни приложения за това или пък да го извършите по старомодния метод - с лист и химикал.

Това резюме най-вероятно ще изкара на напред във времето разноски, които даже не сте подозирали, че вършиме. Дали ще е за абонаменти, които текат всеки месец и дърпат от картата ви, без да ги ползвате, или надценени услуги, които можете да замените с други по-евтини други възможности, няма значение. Важното е да извършите цялостен обзор на разноските си.

Например този месечен фитнес абонамент за 50 лв., за който плащате годишно 600 лв. при започване на годината и не ползвате в никакъв случай, е един изцяло непотребен разход, който можете да насочите за други по-ценни за Вас услуги, или артикули.

За да ви е по-лесно през идната година, можете да се обърнете към някое приложение за персонални финанси, което да наблюдава, сумира и разпознава разноските по разнообразни групи вместо Вас.

Освен да обобщите разноските обаче, добре би било и да ги актуализирате за идната година. Помислете за това с изключение на кои видове разноски желаете да премахнете и за това какви са новите ви потребности и какви разноски ще желаете да добавите. Предварителното обмисляне за идната година с изключение на да ви даде действителна преценка можете ли да си позволите всичко и от какво можете да се лишите, също по този начин може и да ви стимулира с какъв брой би трябвало да повишите приходите си, с цел да посрещнете нещата, от които не желаете да се лишавате.

Когато мислите за разноските си, добре е да ги актуализирате с 3%, каквато се чака да е инфлацията в страната.

Анализ на приходите

Приходите са другото главно перо на един бюджет. За разлика от разноските обаче, някои от които се вършат по избор и могат да се отстраняват с лекост, покачването на приходите е надалеч по-трудно и може да се прави по няколко съществени посоки.

На първо място - растеж на трудовия приход. Ако сте наето лице, то най-вероятно получавате приход под формата на заплата. Откога не са повишавали заплатата Ви? Не е ли време за актуализация и осъвременяването й най-малко с темповете на инфлацията през последните няколко години. Колко скъп сте за организацията, в която работите? Ако не сте задоволително скъп, не е ли време да повишите квалификацията си, или пък да промените звеното, организацията, бранша? Това са все въпроси, които можете да си зададете в края на годината, дружно с обобщаването на всичко най-важно случило ви се във финансов проект и изключително по направление на приходите, в края на годината.

Едва ли парите ви стигат. Така че може би е време да започнете да мислете за спомагателен приход. Много от разноските са непрекъснати, или сложни за редуциране, което прави разновидността с покачването на приходите доста по-реалистичен, с цел да поддържате естествен стандарт на живот.

Какво можете да извършите?

Вече загатнах част от опциите, свързани с смяна на работата, бранша, промишлеността, или най-малкото повишение на квалификацията за повишение на приходите. Всъщност да инвестирате в себе си, може би е една от най-хубавите вложения, които можете да извършите и която ще ви се отплаща през целия живот. Повишение на месечната ви заплата с 200 лв. се равнява на в допълнение спестена сума от 40 500 лв., в случай че я пренасочвате към капиталов фонд, носещ 10% годишна рентабилност.

Създайте няколко източника на приходи

Добре е по опция да не разчитате единствено на един източник на приходи. Можете да погледнете и към различни вложения. Например към вложения в недвижими парцели, носещи приход под формата на наем или към платформи за споделено финансиране.

Започнете непряк бизнес. Не е добре всичките ви спестявания да са ориентирани към финансови активи. Заделете част от средствата си, с цел да стартирате личен бизнес. Разбира се, това би трябвало да е добре премислено, тъй като процентът на фалиращи бизнесмени е доста огромен. Трябва да се означи, че предприемачеството е един от дребното пътища към замогването.

Подгответе портфейлите си за 2020-та година

Важно е да подготвите финансовите си активи за неприятни сюжети. След година на върхове за щатските показатели и развитите финансови пазари идната година може да е тежка, поради на идните президентски избори и многото неясноти, свързани с комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Преразгледайте рисковите позиции в портфейлите, както и сумарната рискова експозиция. Може би края на годината е един не неприятен миг да послушате препоръките на водещи специалисти, като Рей Далио да вземем за пример и да " свалите част от риска на масата ".

Диверсифицирайте вложенията си освен по пазари, само че и по класове активи. В портфейла си всеки вложител би трябвало да държи известна част в кеш, първични материали, парцели и компании с " негативни бети " - т.е. такива, които имат податливост да се движат в противоположна на пазара посока.

Обърнете се към акциите на огромни и качествени компании, които няма възможност да изчезнат и изплащат освен постоянен, само че и повишаващ се дял.

Противно на препоръките на множеството финансови експерти, може би няма да е неприятна концепция част от спестяванията ви да са в банков депозит, който макар загубата на покупателна мощ (поради лихвите по депозити от 1% и инфлация от 3%), да е сигурна спирка за идната година, против евентуалните " неравности " на финансовите пазари./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР