В началото на ноември на български език излиза книгата „Манчестър

...
В началото на ноември на български език излиза книгата „Манчестър
Коментари Харесай

Историята на Манчестър Юнайтед, проследена от британски спортен журналист, излиза в книга

В началото на ноември на български език излиза книгата „ Манчестър Юнайтед. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача” (ИК „ Сиела”) от английския състезателен публицист Джонатан Уилсън. Изданието ще бъде показано за първи път по време на гостуването на легендата на „ Червените дяволи” Лий Мартин на националния събор на почитател клуба на Манчестър Юнайтед в България във Велико Търново на 10 ноември от 19:00 часа в Интерхотел Велико Търново.
Половин година след излизането на книгата „ Ливърпул. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача” през май месец, на българския хартиен пазар се появява и „ Манчестър Юнайтед. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача” от същия създател – спортния публицист от Острова Джонатан Уилсън.
Книгата наблюдава триумфите и паденията на „ алените дяволи” от Манчестър в 10 основни мача, предопределили хода на историята на един от най-популярните футболни клубове, трансформирал се в международен бранд, различим във всяко кътче на Земното кълбо. Описаните от журналиста мачове обгръщат над 100-годишен интервал от развиването на Юнайтед – от успехa с 1:0 над Бристъл Сити за Купата на Футболната Асоциация през 1909 година до успеха във финала за същата купа през 2016 година против Кристъл Палас.
Анализираните срещи не са наложително победи и извоювани финали за Юнайтед, само че са повратни точки в историята на клуба. Пример за това е отсъствието на паметния край на Шампионската лига през 1999 година, който хората на Фъргюсън печелят трагично в границите на броени минути в края на дуела против преобладаващия през целия мач отбор на Байерн Мюнхен. Вместо него Джонатан Уилсън обръща внимание на полуфиналната среща сред Юнайтед и Ювентус в Торино, след която англичаните се класират за въпросния край.
Разгледани са също тримата съществени мениджъри в 140-годишната история на клуба – Ърнест Мангнол, сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън, трагичният случай със самолетната злополука в Мюнхен от 1958 година и други Изданието съдържа и над 30 цветни и черно-бели фотоси.
В предговора на „ Манчестър Юнайтед. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача” Уилсън написа: „ От завършването на „ Олд Трафорд” през 1910 година, Юнайтед има доста финансово преимущество. Но историята на тима не е поредност от триумфи. Той може и да е най-титулуваният клуб в британското състезание, само че видяно от различен ъгъл, това е един проточил се крах, затулен от трима велики мениджъри. Юнайтед става най-славният тим в Англия едвам при втория от тях, Мат Бъзби, само че идва страхотната покруса от Мюнхен. След това, даже в преходните години сред Бъзби и Фъргюсън, Юнайтед е най-големият клуб в страната. Затова неговата история до известна степен е и история на британския футбол, на опциите и разочарованията в неговия хайлайф.”
Книгата ще бъде показана на 10 ноември (събота) от 19:00 часа в Интерхотел Велико Търново – по време на формалната годишна среща на почитател клуба на Манчестър Юнайтед в България. Специален посетител на събитието ще бъде легендата на „ Червените дяволи” Лий Мартин, който е и воин в изданието.
Преводът от британски език е на Христо Димитров, а оформлението на корицата – на Дамян Дамянов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР