Ще бъде ли от полза търговията в рупии с Индия за Бангладеш?

...
В началото на миналия месец Бангладеш и Индия разгърнаха двустранна
Коментари Харесай

В началото на миналия месец Бангладеш и Индия разгърнаха двустранна търговия в индийски рупии, която беше обявена от правителствата на двете страни за „забележително“ споразумение. Те казаха, че това не само ще увеличи обема на търговията им помежду си, но и ще им помогне да заобиколят глобалното господство на щатския долар.

С обем на двустранната търговия на стойност 16 милиарда долара Индия е вторият по големина търговски партньор на Бангладеш след Китай. Чрез тази сделка Бангладеш ще може да извършва транзакции с рупии в размер на 2 милиарда долара - сумата, която получава от износа си за Индия всяка година. Страната внася стоки на стойност 14 милиарда долара годишно от по-големия си южноазиатски съсед.

Посочвайки този огромен търговски дисбаланс, някои бангладешки икономисти и финансови анализатори изразиха своя скептицизъм по отношение на търговията с рупии. Въпреки че това споразумение определено ще бъде от полза за Индия и ще даде тласък на нейния отдавна лелеян стремеж да превърне рупията в глобална валута за търговия, те казаха, че няма да даде значително предимство на Бангладеш.

Тази търговия с рупии няма да намали натиска върху намаляващите чуждестранни резерви на Бангладеш – които според последните изчисления на Международния валутен фонд (МВФ) сега възлизат на 23,56 милиарда долара, което се равнява на четиримесечния внос на страната сметки – спад от над 42 милиарда долара преди година, казаха тези експерти.

В опит да спре по-нататъшното изчерпване на тези резерви, Бангладеш вече затегна правилата за внос, но това не даде много почивка, тъй като зелените пари съдържат 75 процента от чуждестранните резерви на страната и стойността на нейната валута, така, се е обезценил спрямо щатския долар с повече от 25 процента през последната една година.

За да избегне прекомерната зависимост от щатския долар, Bangladesh Bank (BB), централната банка на страната, миналата година позволи на бизнеса да извършва плащания за международна търговия чрез китайския юан, чийто запас сега е 1,32 процента, спрямо 1 процент през 2017 г.

Говорителят на BB Мезбаул Хаке каза, че скорошната разпоредба за търговия с рупии е „друг начин за намаляване на зависимостта от долара“.

Експертите обаче смятат друго.

„Изчислението е просто“, каза Захид Хюсеин, бивш водещ икономист в офиса на Световната банка в Дака. „Бангладеш ще трябва да уреди търговския си дефицит от над 12 милиарда долара [с Индия] в долари. Освен ако индийските износители не приемат така като средство за разплащане, не виждам как търговията с рупии ще помогне за смекчаване на кризата с валутните резерви.“

Но няма „очевидна загуба“ от това споразумение за Бангладеш, тъй като използването на рупии при внос и износ е доброволно, добави Хюсеин. „Индия иска да интернационализира своята валута и прави крачка в тази посока. Бангладеш, тъй като е приятелски настроен съсед, вероятно се опитва да помогне“, каза той.

Благодат за някои фирми

Някои фирми казват, че споразумението за търговия с рупии всъщност ще им бъде от полза. Мохамад Хатем, собственик на MB Knit Fashion, една от най-големите фабрики за облекло в Бангладеш, каза пред Al Jazeera, че ще може да спести поне 6 процента от разходите си поради директни транзакции в рупии.

Хатем каза, че внася голяма част от своите суровини от Индия и сега не е необходимо да поема загубата в разходите за преобразуване. „По-рано трябваше да конвертираме така в долари и след това рупии в долари за търговия. Правейки това, ние губехме $6 на $100 в разходите за преобразуване. Сега можем да имаме директни транзакции в рупии“, каза той.

Към момента държавната Sonali Bank на Бангладеш, частната Eastern Bank Limited (EBL) и операцията в Бангладеш на индийската State Bank of India (SBI) откриха специални ностро сметки в рупии в две индийски банки: международните услуги на SBI клон в Мумбай и ICICI Bank. Ностро сметката е сметка, открита от банка в една държава за транзакции в чуждестранна валута в банка в друга държава.

В тези сметки износителите от Бангладеш ще получават постъпленията си в рупии, а салдото ще се използва за плащане на индийски внос. Това означава, че механизмът може да се използва за уреждане на сметки за внос, равни само на приходите от износ. Пазарът ще определи обменния курс.

Длъжностни лица от Unilever Бангладеш потвърдиха, че вече са отворили акредитив (LC) в рупии. Мултинационалният гигант контролира повече от половината от бангладешкия пазар на бързооборотни стоки на стойност 4 милиарда долара и внася 40 процента от необходимите суровини от Индия.

Икономистът Хюсеин каза, че му е трудно да изчисли спестяванията в транзакции с рупии. „Вносът от Индия преди се фактурираше и плащаше в долари, а сега можете да фактурирате и да плащате в рупии“, каза той. „Имаше един-единствен разговор тогава и сега има едно обръщане. Само валутата е различна, така че не ми е ясно откъде ще дойдат спестяванията на транзакционните разходи.“

Финансовият анализатор Зия Хасан каза пред Al Jazeera, че е сигурен в едно нещо: това търговско споразумение с рупии няма да предостави никакво облекчение на резервите, тъй като спестяванията в долари от разходите за внос с помощта на рупията ще бъдат компенсирани от неполучаването на приходи от износ в долари .

Хасан също така твърди, че споразумението за търговия с рупии в сегашния си дизайн излага търговските банки и централните банки на Бангладеш, които държат големи количества резерви в рупии, на потенциални арбитражни загуби. „Това е така, защото като експортно ориентирана нация Индия очевидно предпочита девалвацията на рупията“, каза той.

Хасан отбеляза, че слабата национална валута прави износа на страната по-евтин и по-конкурентоспособен. Така че, ако стойността на рупията – която обикновено се колебае много повече от щатския долар – бъде намалена, банките в Бангладеш ще трябва да поемат загубите, каза той.

„Освен това“, отбеляза той, „много от индийските износители може да се противопоставят на получаването на постъпленията си от износ в рупии, предпочитайки да печелят долари вместо рупии чрез износ.“

Ще намали ли търговския дефицит?

През последните три години износът на Бангладеш за Индия непрекъснато надхвърля границата от 1 милиард долара и надхвърли 2 милиарда долара за първи път през предходната фискална година. При стартирането на споразумението за търговия с рупии миналия месец, гуверньорът на BB Абдур Руф Талукдер каза, че това ще позволи на Бангладеш „да увеличи многократно износа за Индия“, тъй като индийските клиенти ще видят, че купуват продуктите в собствената си валута и може да считат продуктите на Бангладеш за свои собствени . „И така“, каза той, „мисля, че това ще отвори нов начин за нас да увеличим износа за Индия.“

Въпреки това, Рашед Ал Махмуд Титумир, професор по икономика в университета в Дака, каза пред Al Jazeera, че това търговско споразумение с рупии е много малко вероятно да „насърчи създаване на нова търговия между тези две страни“.

Индия все още налага антидъмпингови мита върху много стоки от Бангладеш, което забранява на Бангладеш да създава каквато и да е система за устойчива производствена мрежа с Индия за своите стоки. „Без създаване на нова търговия не виждам как този огромен търговски дефицит ще бъде намален и ще помогне на Бангладеш да извлече полза от търговията с рупии“, каза Титумир.

SM Абул Калам Азад, генерален секретар на Индийско-Бангладешката търговско-промишлена камара, каза, че споразумението за търговия с рупии ще помогне на милиони бангладешци, които пътуват до Индия всяка година за туристически, медицински или образователни цели.

BB обяви, че до септември ще пусне карта с двойна валута, наречена „Taka Pay“, с която човек, който посещава Индия, ще може да харчи пари в рупии на стойност $12 000 на година. „Като оставим настрана търговията, това очевидно ще помогне на огромен брой обикновени хора в Бангладеш“, каза Азад.

Нарастваща търговия в рупии

От юли миналата година Индия настоява за нарастваща интернационализация на рупията, след като нейната централна банка — Резервната банка на Индия (RBI) — проправи пътя за глобално търговско разплащане в рупии. Общо 18 държави, включително големи икономики като Германия, Обединеното кралство и Русия, досега са сключили двустранни търговски споразумения във валута с Индия.

Шафкуат Раби, помощник преподавател в бизнес училището на Университета в Далас, казва, че всъщност е оптимално всички страни в глобалните търговски сетълменти да използват само една глобално доминираща валута. „Това поддържа транзакционните разходи ниски и ефективни“, каза той.

Раби каза пред Ал Джазира, че повечето държави извършват сделки в щатски долари и държат щатските долари като резервна валута „най-вече защото всички останали също го правят“.

„Тази инерция или статуквото“, каза той, „е мощно.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР