В началото на месеца унгарският премиер оттегли партията си Фидес

...
В началото на месеца унгарският премиер оттегли партията си Фидес
Коментари Харесай

За да си отмъсти на ЕНП, Орбан разклати Европарламента

В началото на месеца унгарският министър председател отдръпна партията си " Фидес " от парламентарната група на Европейската национална партия. Решението му бе в символ на митинг против увеличаващия се напън върху него около обвиняванията в неспазване на демократичните правила. И още - в случай че Орбан не беше извадил 12-имата си евродепутати от групата на ЕНП, те щяха да бъдат отстранени след " подобаващи " диспути и гласоподаване в тяхна щета. Така Европейската национална партия остана със 175 членове в 705-местния европарламент. 

 

Орбан прави всичко допустимо, с цел да покаже на " огромния си зложелател " - лидерът  на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, че въздействието на партията му скоро ще е много по-скромно. Унгарецът вече  договаря за присъединение към групата на " Европейските консерватори и реформисти ". Това е добре пристигнало за " джуджето " в Екологичен потенциал, чиито водачи разчитат около " Фидес " в групата да влязат и други съидейници на унгарския министър председател. 

Игри на въздействие

Ако " Фидес " се причисли към групата, идната стъпка е включването на словенската " Демократическа партия ", която е в съвсем същата обстановка - членува в ЕНП, въпреки водачът й - министър председателят Янес Янша, да е идеологически " другар " на Орбан.

Междувременно унгарският министър председател стартира договаряния със " Северна лига " на Матео Салвини, която да напусне парламентарната група " Идентичност и народна власт " (на францозойката Марин льо Пен) и да се причисли към реформистите. Добре разчетен ход, тъй като след влизането в държавното управление на Марио Драги, " Северната лига " на Салвини потегли да къса с евроскептицизма. За разлика от партията на Льо Пен, която си остава все по този начин безжалостен съперник на Макрон и Европейския съюз в този му тип.

Сметките може да се окажат правилни, тъй като даже Янша да отхвърли оферта, с " Фидес " и " Северната лига ", групата на " Европейските консерватори и реформистити " ще отлепи от нежеланото пето място в европарламента и ще стане третата по величина - със 102-ма депутати. Измествайки - о, смут! - сегашните трети - 97-ината центристи в " Обнови Европа " на френския президент Еманюел Макрон.

Политически анализатори предизвестяват, че унгарският премиер вероятно ще договаря и с други партии да се причислят към консерваторите. Това ще има силен резултат както  върху въздействието на ЕНП, по този начин и върху втората политическа мощ в Екологичен потенциал - " Демократи и социалисти ". Подозренията им се потвърдиха от пост на Матео Салвини във Facebook. " Работим за основаването на нова група: проницателна и консервативна ", написа той и добави, че “е в контакт с поляците, унгарците и други “.

Най-притеснени от развоя на събитията са центристите от " Обнови Европа ". Тази група обаче е прекомерно слаба да реагира съответно, тъй като е разкъсвана от вътрешни спорове. От една страна старите членове упорстват за пропазарна политика и договаряния за съглашения за свободна търговия с водещите сили в света, до момента в който по-младите поддържат единствено зелени планове. Групата заяви, че попълзновенията на Орбан могат да отслабят позициите на евродепутатите от три парламентарни групи - ЕНП, " Социалисти и демократи " и " Обнови Европа ". Тоест - да разклатят стола на Урсула фон дер Лайен, която бе определена за ръководител на Европейската комисия през 2019 година с техните гласове.

Орбан: Време е за нова политика

Унгарският министър председател съобщи, че в този момент е моментът за " създаване на ново европейско демократично дясно, тъй като ЕНП дефинитивно се е превърнала  в придатък на европейската левица ".

Според него е пристигнало времето да събере съидейници, които да предложат нов модел европейска политика, който не се основава на закани и ограничавания. Ново европейско дясно, което планува Орбан, ще предложи " дом за всички европейски жители, които не желаят мигранти, мултикултурализъм, които не са пристрастени към ЛГБТ манията, които пазят християнските обичаи и почитат националния суверенитет! "

Въпреки подмолните калкулации и вътрешните битки, съгласно управлението на

Европарламента всичко си е в реда на нещата.

" В ежедневната работа на няма да има огромни промени. Сега е належащо да се ревизира дали " Фидес "  може да резервира мястото си в парламентарния президиум и дали участието на депутатите в комисиите би трябвало да се промени, с цел да се запазят пропорциите сред фракциите ", се споделя в позиция на институцията. 

Така че забавното следва. Драматичното също.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР