В началото на месеца от Черно море обявиха завръщането в

...
В началото на месеца от Черно море обявиха завръщането в
Коментари Харесай

Стефан Велев: Всички знаем какво означава Левски за българския футбол

В началото на месеца от Черно море оповестиха завръщането в България на халфа Стефан Велев. След два сезона в румънския Сепси (56 мача, 1 гол) 31-годишният полузащитник още веднъж избра да работи с Илиан Илиев. Преди да поеме в посока Сепси, Велев завоюва Купата на България със Славия против един от някогашните си тимове - Левски.

За кариерата си дотук, работата с Илиан Илиев и бъдещето на " Тича " той се съгласи да даде интервяю за " Тема Спорт ".

Стефане, по какъв начин се чувстваш в Черно море, здравословно всичко наред ли е около обстановката на " Тича "?

- Благодаря, добре съм. Засега всичко е обикновено. Най-важното е, че здравословно всичко е наред. С множеството от момчетата в тима се познавам, само че последователно встъпвам в ситуацията. Много от тях бяха под карантина и се връщат по двама, по трима към заниманията. Тепърва ще се сработваме. Работим крепко и чакаме новия сезон. Надявам се да сме добре готови, въпреки че мъчно се прави такава подготовка надали не от през днешния ден за на следващия ден. Специално за треньорския щаб.

Бързо ли се разбра с Черно море и имаше ли и други разновидности пред себе си?

- Да, имах, в това число и от България. Дори можех да остана в остарелия ми тим Сепси. Първоначално говорихме за малко удължение на контракта ми, само че след това с придвижване на времето ми предложиха договор за още една година. Но реших, че с оглед обстановката за мен и моето е семейство е най-добре да се приберем. А и неведнъж съм работил с Илиан Илиев и това надви за избора ми да дойда във Варна. Приоритет ми беше Черно море.

С Илиан Илиев ще работиш в четвърти тим...

- Както се споделя, с него си знаем и кътните зъби. Бяхме в Берое, Левски, а след това и в Локомотив Пловдив.

Какво ще гони Черно море през новия сезон?

- Много е рано и мъчно при сегашната динамична конюнктура да се вършат прогнози. Има доста фактори с този вирус. Дано всичко да е обикновено и да няма прекъсвания. Но това, което си слагаме като задача и ние в съблекалнята, е влизане в първата шестица.

Смяташ ли, че в случай че не бяха проблемите със инфектираните играчи. Черно море имаше сили да пребори Ботев (Пловдив) и Славия за място в Лига Европа?

- Дори и преди да знам, че ще дойда в Черно море, съм гледал много мачове на тима. Тимът игра доста мощни и имаше качествени дуели. За страдание загуби много точки след равенства, в които заслужаваше да завоюва. Аз бях уверен, че, в случай че тимът бе с всички футболисти, имаше голям късмет да играе в Лига Европа. Но всичко към този момент е минало. Не може да върнем нищо, по тази причина би трябвало да гледаме единствено в бъдещото показване.

Като изключим Илиан Илиев, обстановката с ковид ли бе другата причина да напуснеш Румъния?

- По-скоро не. Да, надви, само че не е главно. Друго е фамилията ти да е в България, да си до него. Знаеш каква е ситуацията в страната. Всичко е доста по-лесно като цяло, в сравнение с в чужбина. Така че факторите са доста. Но сигурно, в случай че нямах това предложение от Черно море, може би нямаше да се върна в България. Но в последна сметка по този начин е трябвало да бъде. Аз съм удовлетворен от избора си.

На кой роден тим би оприличил Сепси и каква е оценката ти за равнището на футбола в Румъния, като игра и организация, по отношение на България?

- Трудно е да върша параленост с роден тим, само че несъмнено е отбор, който може да играе в Топ 6 на Румъния, а това не е по никакъв начин малко. През тази година имаше малко разтърсвания в клуба. Смениха се треньори, много футболисти ни напуснаха, други пристигнаха. Това повлия да не сме в Топ 6. В момента за жалост се бори да оцелее, да остане в групата. Но доколкото дочух, може да няма изпадащи в Румъния. Аз бях две години там. Първата равнището бе по-високо, в сравнение с втората. Разликата се усещаше. Не мога да кажа, че румънското състезание е доста по-силно от българското като игра. Може би една концепция единствено. Има много съществени тимове. Иначе са по-добре по връзки на изискванията.

Построиха се много нови игрища там влага се съществено в базите. В това отношение са много по-добре от нас. Финансово по какъв начин са нещата?

- Повечето клубове там са финансово по-добре. На нашия особено му оказва помощ и унгарското държавно управление и е един от най-коректните в Румъния. Но има и такива, които изпитват значително проблеми и не се заплаща на време.

Следиш ли обстановката в Левски, където изкара два сезона, и смяташ ли, че това бе от сполучливите ти престои в кариерата?

- Да, осведомен съм със протичащото се в Левски. Аз проследявам обстановката във всички свои някогашни тимове. Определено това, което става на " Герена ", не е положително. Но да се надяваме, че всичко ще се оправи допустимо най-бързо. Всички знаем какво значи Левски за българския футбол. Аз съм човек, който постоянно се самокритикува. За мен персонално играех доста мощно тогава в Левски. Просто получих травма и след нея може би не ми се гласоподава цялостно доверие от някои хора

Но не скърбя за интервала на " Герена ". Научих много, допрях се до един огромен клуб. В последна сметка това е опит. Причините да се стигне до настоящето положение на Левски не са от три месеца или година. Това се е натрупвало с години. Сега към този момент рефлектира върху клуба и е много мъчно да се оправят, само че нека да няма по-сериозни проблеми. Помним преди време какво се случи, когато ЦСКА ги нямаше, какво беше. Не е същото в Първа лига без тези тимове.

Ще успее ли някой най-сетне да спре Лудогорец?

- Лудогорец е хегемон и мъчно може да бъде спрян, само че рано или късно и това ще се случи. Не зная дали ще е този сезон, който стартира или идващия, или след три години, само че серията им ще свърши. Просто би трябвало доста работа в останалите тимове, с цел да ги догонят някак. А в Разград потвърдиха, че се работи вярно, и по тази причина имат такова неизменност.

Връщането в България дава ли ти очаквания за повиквателна за националния тим, на който следва през есента присъединяване в Лигата на нациите, а напролет и бараж за европейското състезание?

- Всеки един футболист ще се радва, в случай че го викнат в националния тим. На мен обаче ми е малко необичайно... Може пък като съм си тук, да има повече наблюдаване върху мен, да ме видят. Защото очевидно, като играеш в чужбина и нямат подобен взор върху нещата. Явно е по-трудно да те викнат в националния тим от чужбина. Ще забележим, времето ще покаже. Аз ще работя на максимума, както постоянно съм го правил, и в случай че решат, че ще съм потребен на тима, постоянно ще е отзова на повиквателна.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР