В началото на месеца аукционна къща Bonhams предложи на търг

...
В началото на месеца аукционна къща Bonhams предложи на търг
Коментари Харесай

Най-старата английска кола не намери нов собственик

В началото на месеца аукционна къща Bonhams предложи на търг един от най-важните коли в британската история. Той се споделя Santler Dogcart и е създаден през далечната 1894 година, което го прави най-старият оживял английски автомобил в придвижване в света.

Античното возило е оценено на 200 000 - 250 000 английски паунда, което е по-висока стойност от цената на чисто нов автомобил McLaren 720S. Учудващото е, че макар цялата си значителност в британската автомобилна история, колата не съумя да откри нов притежател на лондонския търг.

Историята на Santler Dogcart стартира още през 1887 година, когато двамата братя инженери Чарлс и Уолтър Сантлър сглобяват автомобил с парен мотор, който сполучливо употребяват в продължение на две години.

 Снимка 323768

Колата им обаче била оповестена за противозаконна и рискова, защото се нуждаела от екипаж от трима души, които да я ръководят. В резултат на това тя е съхранявана в гараж в идващите пет години.

През 1984 година двамата братя заменили парния мотор с бензинов мотор с един цилиндър и траяли да карат автомобила по улиците, преди да го приберат още веднъж в гараж.

В идващите години машината сменя притежателите си неведнъж, като в това време попада в ръцете на опитния британски реставратор Алек Ходсън. През 50-те той подменя мотора с нов 1-цилиндров елемент Benz, разполагащ с мощ 3 к.с.

 Снимка 323771

И до през днешния ден античната машина се задвижва точно от този мотор, който й разрешава да развие оптималната скорост 16 км/ч. Купето е направено от лакирано дърво, кормилото е ситуиран в средата, трансмисията е ремъчна, а задвижването се предава към задните колела благодарение на верига и зъбни колела.

Спирачната " система " се състои от крачна спирачка за едното задно колело и две спомагателни подпирачки, с които водача застопорява автомобила, когато е паркиран под надолнище. Колелата са с размер 28 инча начело и 40 инча откъм гърба, а каплите наподобяват доста на велосипедни.

 Снимка 323769

Английските коли в придвижване, създадени през XIX век, са извънредно редки без значение от вида мотор, който ги задвижва. Този Santler Dogcart е част от точно тази извънредна група. Той има изключителна история и е постоянно каран в последните години по време на разнообразни изложби и паради за типичен и исторически коли.

От 2001 година този автомобил е част от изтъкната частна сбирка, а преди две години е бил закупен от настоящия си притежател, който го е обслужил и подготвил за търга на Bonhams, извършен при започване на ноември. Въпреки това машината не е съумяла да се снабди с нов притежател. Засега.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР